Борисов: Не смятам, че ще подам оставка, Цецка Цачева ще спечели изборите

Цачева ще спечели изборите, защото е класи над опонентите си. Не считам, че ще дам оставка, защото съм убеден, че тя ще има много по-добър резултат от

Цачева ще спечели изборите, защото е класи над опонентите си. Не считам, че ще дам оставка, защото съм убеден, че тя ще има много по-добър резултат от социологическите изследвания, каза премиерът Бойко Борисов по Нова телевизия.
„Не ги гледайте изследванията, защото и социологическите агенции работят за пари, така че който им поръчва такива резултати, ги дават. Аз вярвам само на една, според която се очаква добра избирателна активност и българите ще изберат добър президент“, коментира премиерът.
Той заяви, че ни най-малко не съжалява за думите си, че правителството ще подаде оставка, ако Цачева не е първа на първи тур.
„Това е почтена позиция – ако не си първа политическа сила, нямаш претенции да управляваш. Експериментът „Орешарски“ – втора политическа сила с трета и с четвърта видяхте докъде доведе“, отбеляза още Борисов.
На въпрос дали не беше грешка, че не бе излъчен един десен кандидат-президент, премиерът заяви, че е било по-умно и да е имало един ляв.
Той обаче призна, че е направил всичко възможно да има един кандидат вдясно, но нещата от страна на РБ не са се получили и отбеляза, че не би искал друг партньор освен Реформаторите.
Относно подкрепата на ДОСТ за кандидатурата на Цачева, Борисов коментира, че няма по-лошо от непоискано добро.
„Избързаха да дадат подкрепа, която притесни партията, създаде възможност за много приказки, които нямат общо с действителността. Непремерен ход на Лютви Местан“, заяви Борисов.
Не искаме гласовете на ДПС, защото ще трябва да управляваме с тях, заяви още премиерът.
„ГЕРБ и ДПС нито в краткосрочен, нито в дългосрочен план могат да управляват заедно и сме го заявили неведнъж. Ще го повторя пак, за да няма внушения. ГЕРБ е единствената партия, която досега не е управлявала с ДПС“, заяви Борисов.
Според него „Радев ще бъде новият Орешарски“, т.е. Румен Радев ще бъде също толкова зависим, колкото е бил Орешарски, настоя той.
„Аз съм от Реал Мадрид, но Меси е гениален. Ахмед Доган, прави това с българските политици, което Меси прави на терена – финтира ги“ отсече премиерът. Сега слушайте какво прави Меси. Ако за българския народ има нещо противно, то това е моделът на „Орешарски“. Доган изкара точно него за кандидат за президент, така сега ще преброи колко гласували има. Той познава изкушенията на българина много добре. ГЕРБ не му дава излаз към властта. Сиреч, сега изкушението е при БСП. Ще видят, че сами не могат да бият ГЕРБ и ще преговарят с левицата“, каза Борисов.
По думите му този, който вземе тези гласове, трябва да обещае, че ще управлява заедно с тях.
„Те са го заявили много ясно на висок глас. Ако не победим, следващият сценарий е отново моделът „Орешарски“ с друг премиер. А може и самият Орешарски да се върне за премиер на новата коалиция“, заяви още Борисов.
„Съветвам БСП и ДПС да не разклатят държавата догодина, не са готови, слаби са, те нямат кадри, нямат способност да го вършат. Предстои председателство на ЕС от първи януари 2018 година“, допълни премиерът.
Попитан дали би обмислил други политически партньори в това управление, той заяви: „Аз не искам нов партньор. Това е най-доброто от всички възможни варианти.
По думите му всички министри в кабинета работят комфортно с него, в приятелска и задружна атмосфера.

„Нямаме нито един спор до този моменти и те са го декларирали“, допълни Борисов.
По отношение на мандата на Росен Плевнелиев премиерът коментира, че той има много добри постижения.
„Измъкна България от изолацията, в която бе попаднала президентската институция“, посочи Борисов.
„С Плевнелиев имахме много честен и мъжки разговор – обясни ми, че по лични причини не се чувства достатъчно убеден за втори мандат и това го бяхме говорили няколко месеца по-рано. Една единствена грешка е имал към ГЕРБ през целите тези години, когато каза, че без ГЕРБ може да изкара повече. Не беше честно към партията“, каза още премиерът.
Борисов говори и за това дали има лобита във властта.
На въпрос за подкрепа от страна на Делян Пеевски, той отговори, че ако е имал нещо общо с него, ДПС щеше да го  подкрепя.
„За мен е по-добре да загубя изборите, но да остана с вдигната глава и партията да остане това, което е, повтори премиерът. Без ГЕРБ не може да се управлява, това е най-добрата партия, направила най-много за България през всички времена, убеден е Борисов. Затова атаките срещу нас са толкова много. Над ГЕРБ няма никой. Ако ми дадат добър човек, добър експерт, аз ще го приема, но ще го наблюдавам. И на чужди коне се повозихме, видяхме, че това не е добре”, каза Борисов.
По повод обвиненията, че България е „клекнала” на Ердоган, премиерът се пошегува. „Много ме боли коляното, аз не мога да клекна дори и да искам. Че успяваме по 100-200 човека да върнем в Турция без споразумение. Искате да станат 100 000 души. Предложете едно село или град къде да ги преместя. Кажете един град и вие го приемете като ангажимент. Хората не искат да им ги пращаме в градовете и в селата. Препълнени са ни центровете. Пред кого сме клекнали, че всичко, което влезне у нас нелегално го връщаме в Турция, за разлика от Гърция, където има проблем”, каза премиерът.

На финал той отново повтори: „Може да поема удара да загубя изборите, но ще остана изправен, няма да клекна или да се приведа.“

COMMENTS

WORDPRESS: 0