Борисов към Трифонов: И след нови избори партиите на статуквото ще са в парламента

Борисов към Трифонов: И след нови избори партиите на статуквото ще са в парламента

"Докога ще има Министерски съвет? Глася се да сдаваме", обърна се Борисов към част от министрите си, които събра на работно съвещание в дома си тази с

„Докога ще има Министерски съвет? Глася се да сдаваме“, обърна се Борисов към част от министрите си, които събра на работно съвещание в дома си тази сутрин.

От около седмица, след изписването му от болницата, Борисов слезе от джипа и започна да събира министри и работни групи в дома си, а срещите им се излъчват във фейсбук.

Премиерът в оставка попита Слави Трифонов с кого ще се коалира след евентуалните предсрочни парламентарни избори, след като в Народното събрание „Има такъв народ“ едва ли ще има мнозинство:

„На следващите избори ГЕРБ приемаме (хипотетично – б.р.), че сме втори, трети… Колега Трифонов, партиите на статуквото, както казваш, пак ще са в парламента, не се предлагам на никого, но пак без тях няма да можеш и пак избори правиме… Ама през това време държавата ще лети по нанадолнището.“

Борисов каза, че в цяла Европа се излъчват коалиционни правителства, които изискват компромиси – и даде пример с Германия, Австрия, Холандия.

КПКОНПИ

Премиерът в оставка порица предложението за закриване на КПКОНПИ. Според него милионите левове, запорирани по дела на комисията, ще бъдат изтеглени в чужбина веднага след това и „може би с тях ще се плащат следващите избори“.

Доколкото разбирам вече, парламентарните избори не ги интересуват – всичко е в помощ на Радев за президентските избори, заяви той.

Разкритикува и предложенията за промени в изборния кодекс. По думите му гласуването по пощата е било под въпрос дори в САЩ, където месеци наред броили резултата и в началото никой от двамата основни опоненти за президентския пост не признал резултата. „Ми електронното гласуване – ще направят хакерите много богати хора“, добави Борисов.

Ваксинацията

Здравният министър Костадин Ангелов докладва, че БСП иска да застраши живота и здравето на българите, като внесе неодобрената в ЕС ваксина „Спутник V“. Ваксини има, следващата седмица се чакат нови над 200 000 дози от тази на „Пфайзер“, обяви той. Вчера е постигнат нов рекорд на поставени ваксини – на 23 000 души. С този темп и добра организация до края на юни ще има колективен имунитет, добави проф. Ангелов. Той не засегна темата, за която алармират доц. Кунчев и шефът на организацията на личните лекари д-р Георги Миндов – че хората, желаещи ваксини, рязко са намалели.

Москва и взривовете

Външният министър Екатерина Захариева докладва, че днес е извикала на разговор в МВнР руския посланик Елеонора Митрофанова заради разкритията, че Русия е отговорна за 4 взрива в складове за боеприпаси у нас.

„Аз съм ѝ казал ясно – няма да шпионствате в България, няма да правите такива неща. Много преди чехите ние сме работили“, коментира Борисов. Но – по думите му – особено палежът в склада бил извършен толкова професионално, че чак сега, когато чехите подредиха целия пъзел, станало ясно, че не е случаен.

Борисов подчерта добрите отношения между България и Русия – „дружбата, православието, те са наши приятели“.

Той поръча на Захариева да обясни на руската посланичка и защо не купуваме ваксината „Спутник V“ – „не защото е руската, просто спазваме правилата“.

Мерки

Социалният министър в оставка Деница Сачева и икономическият министър Лъчезар Борисов докладваха как върви изпълнението на антикризисните мерки. Сачева обяви, че безработицата се е върнала на нивата отпреди кризата и е сред най-ниските в ЕС – 6,7% (201 000 безработни).

И двамата министри отчетоха, че мораториумът върху важни решения от изпълнителната власт пречи на възстановяването – за наемане на млади хора в общините, за наемане на безработни по европейски програми и за привличане на инвестиции през „Националната компания индустриални зони“, заяви Лъчезар Борисов.

Финансовият министър в оставка Кирил Ананиев информира какви средства са разходвани за антикризисни мерки.

Заседанието завърши с десетминутен коментар на Борисов по политическата обстановка след парламентарните избори.

COMMENTS

WORDPRESS: 0