Борисов иска гаранции, че прокуратурата няма да го разследва за покупка на ваксини срещу COVID-19 (видео)

В този момент нещото, което много ме притеснява, е "начинът, по който се пазарят тези ваксини" - "купуваме малко котки в чували", заяви министър

В този момент нещото, което много ме притеснява, е „начинът, по който се пазарят тези ваксини“ – „купуваме малко котки в чували“, заяви министър-председателят Бойко Борисов преди видеоконференцията на членовете на Европейския съвет по въпросите на COVID-19.

За някои от ваксините са необходими фризери, тъй като се съхраняват при -80°C. Това означава да се закупуват фризери, да се съхраняват, да се разнасят. Договорите не дават възможност да се препродават след това на трети страни. А аз имам много лош опит с министър Москов, когато беше пандемията с друг подобен вирус и когато искахме на всяка цена да сме защитени, да купим ваксини. И след това какво се случи? Още ни развеждат по съдилищата. И затова ще настоявам пред колегите може би да имаме такова решение, което да ни пази от държавните обвинители, каза Борисов.

Според него безпокойство предизвиква темата за купуването на ваксини, тъй като за тях се правят заявки за доставки още преди да са разработени:

„Нямаме спецификация, нямаме гаранции и в един момент може да се окаже, че имаме за 300 милиона ваксини, а имаме примерно 300 хиляди желаещи и след това трябва да се унищожават, да се изхвърлят, а не може да се препродава“.

Всички знаехме какво ще се случи с COVID-19 и затова настоявах за единен медицински протокол, единни бързи тестове, солидарност и справедлив достъп до ваксините в ЕС. Още юли, август, септември това можеше да бъде направено и да действаме срещу този коварен вирус, каза още българският премиер.

COMMENTS

WORDPRESS: 0