Борисов: Дъблинското споразумение не работи, границите трябва да се затворят незабавно

Премиерът Бойко Борисов се обяви за това Европа да затвори границите си за нови бежанци, докато не се справим с тези, които вече са влезли в ЕС. Борис

Премиерът Бойко Борисов се обяви за това Европа да затвори границите си за нови бежанци, докато не се справим с тези, които вече са влезли в ЕС. Борисов каза това по време на парламентарния блиц-контрол в отговор на въпрос на лидера на БСП Михаил Миков. Бе прието решение за сключване на договор между Европейския съюз и Турция и предоставяне на 3 млрд. евро и преразпределяне на 400 000 бежанци от Турция и тяхното разследване в ЕС. В същото време вървят сериозни дискусии за ревизиране на регламента от Дъблин, според което отговорност за бежанците има тази страна от ЕС, в която те за първи път пристигат, добави Миков.
Борисов призна, че Дъблинското споразумение не работи.

„Позицията винаги ни е била категорична, че не само квоти трябва да се направят. Незабавно да се затворят границите. Тези, които са влезли в Европа, да бъдат разселвани, интегрирани, тези, които действително бягат от преследване за тях  – да. Другите да бъдат връщани по родните им места. И квотите няма как да сработят. Ние не трябва да правим бежански лагер, а затвор.

В Европа няма позиция. Различни държави градят свои интереси. Вътрешнополитически самите им нации не им харесва това, което се случи. Последните събития показаха, че много трудно тези маси ще бъдат интегрирани. На нашата граница задържаме най-вече афганистански граждани. Те са израснали в условията на войни. Много трудно е да интегрираш такива хора, Незабавно трябва да спре притокът на бежанци и докато не се реши въпросът с тях, други да не се приемат. Дъблин не работи“, заяви Борисов.

Ясно е, че Дъблин не работи, механизмът за пропорционално разпределение също не се случва, заяви в реплика Михаил Миков. Нашето правителство трябва да изработи ясна позиция, която да представим в Брюксел. Нашият интерес е правителството ни ясно да каже, че ние настояваме за ревизия на Дъблинското споразумение на базата на солидарност и справедливост. В противен случай ситуацията на южната ни граница може да стане много тежка. Всяка коза на свой крак се оправя в тази ситуация – тази позиция не е само българска, тя е на всички страни, които са на южната граница на Европейския съюз, каза още Миков.

COMMENTS

WORDPRESS: 0