Борисов днес: Стратегически партньор на САЩ, после гост на Ердоган, може и на Путин

Министър-председателят Бойко Борисов и посланик Херо Мустафа ще открият Първата сесия на Стратегическия диалог България-САЩ днес с участието на ам

Министър-председателят Бойко Борисов и посланик Херо Мустафа ще открият Първата сесия на Стратегическия диалог България-САЩ днес с участието на американска делегация.

В рамките на форума в отделни панели ще бъдат обсъдени глобални въпроси, теми от сферата на отбраната, сигурността, икономиката, търговията, енергетиката, върховенството на закона. Срещата на Борисов с американския президент Доналд Тръмп в Белия дом на 25 ноември м.г. затвърди стратегическия характер на партньорството на България със САЩ. В този контекст на нов импулс в отношенията между двете страни у нас се провежда Първата сесия на Стратегическия диалог България-САЩ, съобщиха от „Дондуков“ 2.

Във фокуса на форума ще бъдат установените отлични отношения в областта на сигурността и отбраната както по двустранна линия, така и в рамките на НАТО. Ще се постави акцент и върху по-нататъшното задълбочаване на търговско-икономически отношения между България и САЩ. През 2018 г. беше отчетен ръст на двустранната търговия със стоки от 36%. Предварителните данни на Министерството на икономиката за периода януари-септември 2019 г. показват ново увеличение на двустранния стокообмен от 3,7% на годишна база. В рамките на събитието ще се дискутира още сътрудничеството със САЩ в областта на енергетиката и изпълнението на приоритетни инфраструктурни проекти в сектора, така че България да запази ключовата си роля на газовата карта на Европа.

Борисов ще присъства днес и на церемонията по пускането в експлоатация на наземната част на газопровода „Турски поток“, който ще пренася руски природен газ по дъното на Черно море през Турция до Европа, съобщиха турските медии, цитирани от БТА. Тя ще е в Конгресния център Халич в Истанбул и ще бъде ръководена от президента Реджеп Тайип Ердоган.

Руският президент Владимир Путин пристигна в Истанбул, а според публикации в медии Борисов е бил поканен лично от Ердоган да присъства на срещата между него и Владимир Путин. Среща с Ердоган е предвидена, а дали в рамките на посещението в Истанбул ще има разговор и с Путин засега не е ясно. Неотдавна от Сочи Путин обвини България, че бави „Турски поток“ и дори намекна, че тръбата може да заобиколи България. Борисов му отговори задочно, че строим по 5 км на ден.

Сръбският президент Александър Вучич също ще присъства на церемонията, информират Танюг и БТА.

COMMENTS

WORDPRESS: 0