Борисов гневен: Ген. Мутафчийски е жив!

Борисов гневен: Ген. Мутафчийски е жив!

Премиерът Борисов и ръководителят на Националния оперативен щаб ген. Мутафчийски се появиха изненадващо на сутрешния брифинг на щаба тази сутрин, мака

Премиерът Борисов и ръководителят на Националния оперативен щаб ген. Мутафчийски се появиха изненадващо на сутрешния брифинг на щаба тази сутрин, макар да бе обявено, че брифингът вече ще бъде воден само от секретаря на НОЩ доц. Димо Димов.

Видимо гневен след коментарите относно спряното участие на ген. Мутафчийски в ежедневните пресконференции на щаба, Борисов заяви:

„Както виждате, генералът е жив и здрав. Изобщо нямаше да развалям на хората празничното настроение, ако не съзираха поредния умисъл. Щабът не е разформирован, от две седмици ме умоляват да спра да се гаврят всяка сутрин с тях. Има журналисти, които буквално идват да се заяждат с тях. Хората се преумориха, имат и планови операции, имат и друга работа (…) Тая лъжа вече ми дойде до тука“, заяви премиерът.

По думите му между правителството и щаба няма напрежение.

„Какво напрежение да има, той е шеф на болница, аз съм премиер. Двайсе и колко години ми е приятел. Ние сме го издигали. Да не говорим, че само на него съм давал да ми преглежда…“, добави Борисов.

Мутафчийски на свой ред посочи, че решението всекидневните брифинги да не се излъчват директно по телевизията и не той да ги води, е взето по молба на щаба, тъй като много хора смятали този начин на оповестяване за контрапродуктивен и насаждащ страх. От щаба дори искали да се изпращат само прессъобщения на медиите, а въпросите си журналистите да задават чрез ресорните пресцентрове. По думите му щабът не спира да работи, в момента там се обсъждат стратегии за всяка сфера след отпускането на мерките. В 10 ч днес предстои среща в Министерския съвет, в която ще бъдат обсъдени мерки по сектори.

Ние имаме интересна комуникация, защото тя се развива като спор, в който се вземат най-добрите решения, добави Мутафчийски относно работата си с кабинета.

Борисов описа работата с щаба като диалог с експерти, в чието мнение се вслушва, а отговорността се носи лично от премиера. През ден се чувам и с доц. Мангъров. Той го поздравявал за смелостта и го насърчавал за още по-смели решения.

В щаба даже конфликтът беше между Мутафчийски и Ангел Кунчев. Един час се караха преди два дни, разказа Борисов. Кунчев настоявал за по-голямо разхлабване на ограниченията – да се изтеглят РЗИ-тата от границите и да се махнат КПП-тата в градовете.

Все пак, след критиките, се обмисля възобновяване на брифингите в досегашния им вид, но веднъж седмично – в понеделник или в петък, каза Борисов.

COMMENTS

WORDPRESS: 0