Борисов: Ако хората бяха останали на студено на 31 декември, кого щяха да псуват, мен или „Овергаз“?

Няма да се кандидатирам за президент, целта ни е 4-годишен мандат на правителството. Това заяви пред БиТиВи премиерът Бойко Борисов. Работим много, ве

Няма да се кандидатирам за президент, целта ни е 4-годишен мандат на правителството. Това заяви пред БиТиВи премиерът Бойко Борисов. Работим много, вече сме в стабилност, това го казват цифрите, категоричен бе в първия работен ден на Новата 2016 година министър-председателят.

 

Финиширахме в последния ден с над 2,850 млрд. лв. повече събрани приходи и благодарение на това се направиха доста неща през годината. Има ръст на икономиката 3%, безработицата спадна. За много сектори се дадоха допълнителни пар, отчете премиерът. Той благодари на Брюксел, „че ни ги изплатиха всички пари и ние се разплатихме с всички контрагенти“. Свалихме под 2,5 на сто бюджетния дефицит, каза още той.

 

За Новогодишната нощ

 

Честита Нова година! Желая много здраве, здраве и пак здраве на всички. Посрещнах Нова година в нас. До 9 часа вечерта бях в Министерски съвет заради газа. После седнахме на вечеря, изкарахме до 00.30 часа, довери Бойко Борисов как е посрещнал Новата 2016-а. Който има мерак, пие, ние в 9.30 часа имахме интервю, обясни той.

„Имаше баница с късмети., но тя е силно манипулирана. Братовчедът я прави и той си слага знаци и парата винаги е у мен“, каза още усмихнат Борисов.

 

 

За руския газ

 

След онази студена зима българинът е малко мнителен, когато се каже руският газ – в случая „Газпром” и Русия няма никаква вина, коментира той за критичната ситуация с газа в Новогодишната нощ. Много ми е странно – някой искал да открадне бизнеса на някого си, възмути се за коментарите по темата Борисов.

 

„Не може да ми се идва на 31 декември с молба, че не може да се справя с доставките на газ, а после да има наглостта да се твърди, че някой иска да му вземе бизнеса“, категоричен бе министър-председателят.

 

„Получихме писмо от „Овергаз“ до нас с молба незабавно да се сключи с Булгаргаз ЕАД типов договор за доставка на природен газ, през месец февруари 2016 година. Считате ли за нормално да ни поставят в такива условия, че да сключваме типов договор на 31 декември“, попита Борисов.

 

Считате ли, че е нормално да изправиш държавата на нокти в 18,30 на 31 декември. Ако не бяхме подписали типовия договор, при минус 15 градуса хиляди домакинства остават на студено. Дали ще се сетят хората за „Овергаз” или за Бойко Борисов в този момент, попита още риторично той.

 

„На 31 след обяд да дойде такова писмо от „Овергаз“ до нас относно гарантиране на доставки на природен газ”, коментира премиерът и попита риторично: “ Когато някой се обръща към теб с молба, това крадене на бизнес ли е? Считате ли, че е нормално да изправиш държавата на нокти за подписване на договора?”.

 

Ако за някой е нормално в 18,30 часа на 31 декември да дойде да ми каже, че не може да се справи – това вече е наглост да се каже, че някой иска да му вземе бизнеса, ядоса се премиерът. На 31 в 18,30 започнахме да пишем договори и да подписваме приложения към тях. Брутални, нечестни коментари слушам. Въпросът е защо те ни поставиха до стената. Нямам нито желание, нито правото да коментирам частно-правни отношения на фирми.

 

Няма любими бизнесмени на властта. Омръзна ми вече. Наглост е някой да казва, че искам да му взема бизнеса, отсече Борисов за „Овергаз“.

 

„Русия и доставчикът „Газпром“ нямат никаква вина за спирането на руския газ.

„На 31 декември вечерта се събрахме всички шефове, за да подпишем този договор. Това дружество „Овергаз“, което има огромния шанс да печели добри пари, дистрибутирайки газ по мрежите, ни заяви на 31 вечерта, че не може да дистрибутира газ“, разкри Бойко Борисов.

„Не може да ми се идва на 31 декември с молба, че не може да се справя с доставките на газ, а после да има наглостта да се твърди, че някой иска да му вземе бизнеса“, обяви премиерът

 

Попитан какво означава фактът, че Путин се снима на календар с подарено от Борисов куче, премиерът отвърна – „Ами, че ни обича“.

 

За ситуацията в ДПС

 

„Имам си достатъчно голяма партия, за да внимавам да не се разцепи. Това да считаш, че Ахмед Доган е подвластен на Русия, ми се струва доста измислено. С господин Местан работихме доста време и не мога да кажа нищо лошо в комуникацията с него”, коментира Борисов.

 

Той потвърди, че Ердоган и Давутоглу са му звънели, искали да подкрепи Местан. „Искаше се от мен да застана зад Лютви Местан, но аз казах, че това не е моя работа“, допълни Борисов.
Натискът и желанието на турското ръководство да се намеси в този конфликт ме накара да бъда малко мнителен, последното обаждане беше в 1 през нощта, подчерта обаче премиерът. И президентът Ердоган и премиерът Давутоглу искали да се чуят с него преди Коледа, довери Борисов. Цял ден умишлено не им давах разговор, те го искаха през всички възможни начини. В 11,30 разговарях с Давутоглу и казах каквото има и мисля че той ме разбра. Казах, че не е моя работа да се меся в друга партия. Дори само, че ме питаш, е неправилно да те слушам, каза той за разговора си с турския премиер Ахмет Давутоглу.

 

Реакцията на г-н Доган беше много остра, прочитът ми е, че някъде са казани неща, които изобщо не са му харесали, коментира ситуацията в ДПС премиерът Борисов.  Не виждам драма в ходенето в посолствата, каза още той.

 

За отношенията с партньорите

 

С Радан Кънев се чухме за новата година да си честитим, аз лично много го уважавам и много го харесвам. По-добре е да сме заедно, отколкото разделени. Нищо по-добро не можем да направим или да съчиним, пожелавам му да станат първа политическа сила, но и тогава надали някой ще вземе 50 плюс един мнозинство в парламента. Аз минах през неговия път, в един момент се озовахме най-големи, най-силни, но изолирани от всички. Сега всички врати са ни отворени в парламента, коментира премиерът Борисов.

COMMENTS

WORDPRESS: 0