Болните от морбили у нас вече са петима

Пет са вече случаите на морбили в България. Това съобщи в сутрешния блок на Нова телевизия проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по

Пет са вече случаите на морбили в България. Това съобщи в сутрешния блок на Нова телевизия проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.
Вторият случай на 3-годишното дете се потвърди вчера в Националната референтна лаборатория. Вчера излезе резултата – положителен е. Това е детето, което е в Инфекциозна болница. Не коментирам защо не е ваксинирано. Освен това вчера в Референтната лаборатория бяха доказани три случая на деца между 1 и 2-годишна възраст с морбили. Те в момента лежат в отделението в болницата на Гоце Делчев, коментира проф. Тодор Кантарджиев. И трите деца са от малките населени места около град Гоце Делчев.
Другите два случая са на деца, които са на 3-4 месеца. Морбилито е най-опасно за най-малките преди те да бъдат ваксинирани на 13 месеца. Тези деца, които са техни братчета и сестричета имат антитела в кръвта си, вчера доказахме това в Референтна лаборатория. Тези антитела са дадени от майката през плацентата, каза проф. Кантарджиев. Той обясни, че когато майката е ваксинирана и има антитела за някоя инфекция, тя ги предава в три пъти по-голямо количество на новороденото. Това са антителата, които пазят детето през първата година на неговия живот. В момента стискаме палци тези антитела от майката да са достатъчни и децата да не се изприщят, посочи проф. Кантарджиев.
Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести призова личните лекари да положат повече усилия за информиране на родителите за опасността от болестта.
По думите му има няколко неща, които е необходимо да се направят. Първо всички лични лекари да си направят една хубава сметка – деца, които не са ваксинирани, защото тези, които са над 1-годишна възраст трябва да са ваксинирани, веднага да бъдат ваксинирани. Второ – да се мобилизират т.нар. здравни медиатори –това са 150 образовани човека от ромски произход, които правят връзката между здравните и други власти и местно о население. На майките от ромски произход като се каже, че в Румъния по-миналата година имаме 60 умрели деца, които не са ваксинирани – отиват и си ваксинират децата, коментира проф. Тодор Кантарджиев.