Бойко Борисов: Подкрепям Реджеп Ердоган, превратаджиите искаха да го убият

„Опитът за преврат в Турция не целеше свалянето на Реджеп Ердоган от власт, а неговото убийство", този коментар прави премиерът Бойко Борисов пред т

„Опитът за преврат в Турция не целеше свалянето на Реджеп Ердоган от власт, а неговото убийство“, този коментар прави премиерът Бойко Борисов пред турската държавна Анадолска агенция в навечерието на тържественото откриване на църквата „Свети Стефан” в Истанбул.

„Когато ме критикуват за подкрепата ми за президента Ердоган, отговорът ми е винаги такъв – приемаме всички ценности на демокрацията като фундамент. Когато става дума за демокрация, концепцията е гласът на хората, тяхното решение, да бъде на първо място. Идването на власт чрез стрелба по цивилни цели с изтребители Ф-16 и военни хеликоптери не е приемливо. Затова и подкрепям президента Ердоган”, коментира Борисов.

Той беше критикуван многократно за това, че нашите служби директно връщат на Турция издирвани за връзки с духовника Фетхуллах Гюлен и кюрдските организации в нарушение българското и международно законодателство.

„Ние, ЕС и България, не сме просто съседи на Турция, която е най-голямата натовска армия в Европа и която сама изгражда южния фланг на НАТО. Вместо да обръщаме гръб на Турция, трябва да развием дипломатическите си отношения и да увеличим доверието в нашия южен фланг”, допълва още той.

По думите му е разумно сключването на „голямо споразумение” с ЕС по темите за визите, митническото сътрудничество и културното наследство с цел улесняване на бизнес контактите, туризма и транспорта, докато присъединителният процес на Турция продължава.

Той хвали сътрудничеството с Анкара в борбата с нелегалните имигранти.

Премиерът е дал интервю за Георги Коритаров от ТВ+.

„Над 50 години върви кандидат-членството на Турция в ЕС, сигурно още 50 ще върви, но ако ползваме опита от БРЕКЗИТ, можем да подпишем с южната ни съседка споразумение, както подписахме за мигрантите, за митническите, търговските и визови услуги. Така ще намалим напрежението, ще си гарантираме южния фланг с най-голямата армия на НАТО. И както казват турците – алъш-вериша да си върви, тоест търговията, бизнесът, инвестициите да си вървят. Нека съседите си вървят по техния път, ние не им пречим. Но както искаме да придвижим напред Западните Балкани, можем да бъдем добър посредник и в нормализирането на отношенията на ЕС с Турция“, каза министър-председателят.

Той е категоричен, че темата за Турция трябва да бъде сложена на масата за разговори, както Западните Балкани като важен приоритет за Европейския съюз. „Трябва ясно да кажем, ако не сме лицемери, че ако Турция не е приемлива като партньор, трябва поне да възстановим тези отношения на диалог. Аз помня преди 2 години и Давутоглу, и Ердоган идваха в Брюксел и Страсбург, имаше диалог с тях. Целият съюз ги е посрещал. Споразумението за мигрантите с Турция реално спаси България. Ако само мислено се разменим с Гърция в момента, там сега има над 1 млн. мигранти, дори някои казват дори, че са два милиона по островите, а истината е, че никой не им знае бройката. Тогава си представям и президентът, и БСП какво щяха да говорят за нашето управление. Но сега си мълчат. Аз си знам какво ми струваше, за да реша този проблем за държавата и той е решен“, казва Борисов.

Той изразява недоумение, че след като Турция за някои държави на ЕС е толкова неприемлива, как тогава са оставили южния си фланг на най-голямата армия в Европа – турската, да пази гърба им?

Борисов отчита, че през последната година някои европейски лидери и турските държавници си размениха доста остри реплики и думи, но ако не приемаме Турция за партньор, то трябва да възстановим плановете на Варшавския договор за границата с Турция. С една дума трябва да бъдем искрени към съседите си. Когато си много далеч от българо-турската граница може да говориш каквото искаш, да си лицемерен, даже и избори могат да се спечелят с това, но не и когато имаме обща граница. Да имаме предвид какво се случи в Косово, в Крим, Кипър, кой ще ни защити, ако нямаме добри отношения? Пази боже да се случи това, което стана в Кипър. Ако възникне конфликт между България и Турция ще има остри, много остри декларации и обвинения, допълва премиерът.

Той изтъкна, че в тази ситуация изключително важна е толерантността между християни и мюсюлмани, както и с нашите изселници в Турция. Те ще бъдат мост на дружбата, а не както не далече от нас в Косово – на Косовска Митровица „мостът“ между двата етноса е пропит от кръв. Нашият мост ще е на разбирателство и дружбата, категоричен е Борисов, изтъквайки, че стокообменът ни с Турция вече е минал 5-6 млрд. евро. Премиерът посочва още, че за всичко, за което се е разбрал с Ердоган е спазено и се изпълнява.