Бойко Борисов: Колкото и да е странно, опитах се за помогна на колегата Станишев, но исканата от мен проверка за изчезналите документи беше правилна

Колкото и да е странно, опитах се да помогна на колегата Станишев, заяви Бойко Борисов пред съдебната зала след като свидетелства в съда по делото за

Колкото и да е странно, опитах се да помогна на колегата Станишев, заяви Бойко Борисов пред съдебната зала след като свидетелства в съда по делото за изгубения секретен доклад от експремиера Сергей Станишев. И обясни, че документооборотът е толкова голям, че всеки би могъл да пропусне нещо. Той не вижда никаква злонамереност в действията на Станишев, а го отдава по-скоро проява на небрежност.
Борисов обаче подчерта, че започналата по негово искане проверка за изчезналия документ е била правилна реакция от негова страна. В обратен случай щял да стане съучастник.
Борисов беше категоричен, че продължава да подкрепя министъра на образованието Петър Москов и че няма да коментира решенията на Конституционния съд. Той е получил уверенията на Москов, че всичко, което е залегнало в позицията на КС, ще бъде прецизирано и поправено.
Премиерът иронизира остро Радан Кънев на въпрос за исканата оставка на Москов от страна на опозицията. „Радан иска оставката на Москов?“, попита Борисов с недоумение. А когато журналистите казаха, че я искат от БСП и ДПС, заяви: „А-а-а, значи я иска истинската опозиция“. И допълни, че „има много да чакат“.
Борисов отказа да коментира дали ГЕРБ ще спре процедурата по избор на нова Комисия за защита на конкуренцията, както призова преди ден. Днес в 14.30 часа трябва да започне изслушването на кандидатите от икономическата комисия.
Премиерът само потвърди, че снощи е разговарял на тази тема с председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, но не съобщи какво.
Борисов заяви още, че съдебната власт трябва да бъде оставена да извърши реформата си самостоятелно и никой да не се бърка в решенията им. А по повод на обвиненията на Радан Кънев към него в лъжа отсече, че хората около лидера на ДСБ непрекъснато говорят с едни и същи фрази срещу него, а самият Кънев е от сутрин до вечер по медиите и се занимава единствено с ГЕРБ.
Колкото до бежанците, Борисов изненадано попита журналистите защо ходят при бежанците да ги питат дали ще минават през България. Според него така те ги подстрекавали да влизат в страната ни. „Ние не искаме да идват бежанци“, заяви Борисов. Но бе категоричен, че бежанците по границата трябва да се върнат в Турция и да заминат за страните, които са готови да ги приемат.
Борисов допълни, че е привърженик на политиката да се отварят глави за преговори с Турция за членство в ЕС, защото тези преговори променят държавата, както е станало с България.

Снимка: Булфото

COMMENTS

WORDPRESS: 0