Боите за яйца на пазара са пълни с изкуствени оцветители, консерванти и алергени

Боите за яйца на пазара - пълни с изкуствени оцветители, консерванти и алергени. За това предупреждават диетолози броени дни преди Великден. Безвредни

Боите за яйца на пазара – пълни с изкуствени оцветители, консерванти и алергени. За това предупреждават диетолози броени дни преди Великден. Безвредни ли са боите в търговската мрежа и кои са най-опасните цветове – Георги Георгиев провери в рубриката „На твоя страна“.

На Велики четвъртък голямото боядисване на яйца вече започна. Експерти в лаборатория обаче установяват, че зад всеки изследван цвят стои едно или няколко Е-та. Според диетолозите тези съставки могат да доведат до странични за здравето ни ефекти.

Натурални съставки вместо изкуствени оцветители – в подготовката за Великден през последните години Антония Запрянова превръща всяка билка, плод или зеленчук в цвят, с който да украси яйцата за празника.

„Когато бях малка с моята баба боядисвахме всяка година яйцата, но използвахме традиционните бои, които съдържат много химия и за съжаление канцерогенни съставки, които проникват през черупката и попадат в яйцето. Затова, когато вече аз станах майка, намерих здравословни начини, с които да боядисвам моите яйца“, казва тя.

За да покаже разликата, екип на NOVA купува с нея няколко произволно избрани бои за яйца от търговската мрежа и преглежда съставките, обявени на опаковките. Във всяка от тях се оказва, че има средно между 7 и 10 Е-та, зад които стоят различни оцветители, разтворители и консерванти. В някои от боите има желатин, лактоза и сол, показва още проверката.

Какво се влага в боите за яйца – екип на NOVA проверява в една от лабораториите. Изпитванията се правят след сложни хроматографски анализи. „Тества се цвят по цвят и във всеки един се определя количественото съдържание на всеки един оцветител“, казва химикът Яна Георгиева. В случая това, което сме открили при червения цвят са изкуствени оцветители, които подсилват цвета на боята за яйца. Тестът показва наличие на няколко позволени оцветители – като амарант, аураред, азурубин и еротрозин, коментира още тя. На следващата хроматограма се виждат и сините оцветители, които също присъстват в дадена норма – като индугатин, брилянтно синьо и патентно синьо, посочва Георгиева.

Анализите в лабораторията потвърждават, че основните съставки в изпитваните бои са изкуствени оцветители. Всяко от откритите Е-та влиза в разрешителния от Брюксел списък за влагане в храни и напитки.

COMMENTS

WORDPRESS: 0