БНБ предупреди за „фишинг“ атаки чрез лъжливи съобщения за валутен превод

БНБ предупреди за „фишинг“ атаки чрез лъжливи съобщения за валутен превод

От 12.08.2021 г. са констатирани няколко случая на разпространение на електронни комуникации със злонамерени електронни съобщения от името на Бълг

От 12.08.2021 г. са констатирани няколко случая на разпространение на електронни комуникации със злонамерени електронни съобщения от името на Българската народна банка. Това предупреждават от финансовата институция.

Имейлите се изпращат привидно от адрес, който се визуализира като Банков мениджър. В съобщението адресатите му се уведомяват, че имат получен валутен превод и трябва да следват указанията в приложен линк към съобщението.

Българската народна банка няма регистрирани имейл сървъри в домейни от типа bnb.bg. и не изпраща до гражданите съобщения с подобно съдържание.

Такъв тип съобщения представляват опит за „фишинг“ атака и са заплаха за потребителите, като събраната по този начин чувствителна клиентска информация може да бъде използвана със злонамерена цел.

В случай че сте получили подобно електронно съобщение, БНБ призовава да НЕ отваряте съобщението или прикачените файлове и да НЕ следвате съдържащите се в тях линкове, за да не станете жертва на компютърна измама!

COMMENTS

WORDPRESS: 0