Близо 5,7 милиона са заразените с коронавирус в света през последната седмица

Близо 5,7 милиона са заразените с коронавирус в света през последната седмица

Коронакризата в Индия се задълбочава, а Световната здравна организация отбеляза увеличена заболеваемост и в глобален мащаб. Смъртните случаи от инф

Смъртните случаи от инфекцията в Индия надхвърлиха 200 хиляди души. Болниците почти в цялата страна са препълнени и на много места липсва кислород. През последната седмица Индия регистрира по над 350 хиляди новозаразени дневно.

Световната здравна организация съобщи, че индийският вариант на коронавируса е открит в 17 страни, сред които Обединеното кралство, Съединените щати и Сингапур. От агенцията на ООН отчетоха и скок с 8 процента в заболеваемостта от Covid-19 в световен мащаб през последната седмица в сравнение с предходната. Смъртността е нараснала с 5 процента.

Регистрираните нови случаи на зараза в периода от 19 до 25 април са почти 5 милиона и 700 хиляди, а смъртните случаи – близо 88 хиляди.

Най-голям ръст в заболеваемостта има в Югоизточна Азия – с близо 50 процента. В Европа има спад с 12 на сто, в Африка – с 9 процента, а в Северна и Южна Америка – с 8 процента. Над 1 милион и 460 хиляди са новозаразените в Европа, починали са над 25 хиляди. Най-съществено увеличение на смъртните случаи има в Югоизточна Азия – с 81 процента.
На този фон американският президент Джо Байдън обяви, че всички напълно ваксинирани американци, т.е. с поставени две дози, могат да се движат на открито без маска. По думите на Байдън страната е постигнала зашеметяващ напредък в борбата срещу пандемията.

„Ако сте ваксинирани, може да правите повече неща, по-безопасно – на открито и на закрито. Така че, ако още не сте се ваксинирали, особено ако сте по-млади и смятате, че не ви е нужно, ето още една чудесна причина да се имунизирате“.

COMMENTS

WORDPRESS: 0