Би Би Си: Мигранти хвърлени в река и удавени от граничари посред страхове, че носят коронавирус | | Новини от България и Света

Афганистан разследва случай на удавяне на мигранти. Твърди се, че те са били измъчвани и хвърлени в гранична река от ирански граничари, съобщава

Афганистан разследва случай на удавяне на мигранти. Твърди се, че те са били измъчвани и хвърлени в гранична река от ирански граничари, съобщава Би Би Си.

Мигрантите били заловени при опит да преминат границата и да влязат в Иран нелегално от западната афганистанска провинция Херат, твърдят местни медии. Те били бити и принудени да скочат в реката от ирански граничари, се твърди в съобщенията. Някои от тях се удавили.

Иран отхвърля обвиненията. Говорител на външното министерство на страната заяви, че инцидентът е станал на афганистанска територия, не на иранска и че граничарите отхвърлят обвиненията.

Броят на замесените не е потвърден, но властите казват, че десетки мигранти са пресекли границата и че най-малко 7 души са починали, а има и изчезнали. Изпратена е група, която да извади от реката и прибере телата.

Афганистанската комисия за човешките права обяви, позовавайки се на сведения от местни власти, че „Иранските сили за сигурност са арестували афганистански мигранти, които са търсели работа и затова са искали да влязат в Иран“. Накарали ги да прекосят голямата река Херируд, в резултат на което мозина се удавили, а някои оцелели.

Шир Ага – мигрант очевидец на случилото се – разказва пред Reuters, че иранските граничари „ни предупредиха, че ако не скочим във водата, ще бъдем застреляни“. Друг афганистански мигрант – Шах Вали, твърди, че иранските гардове „ни биха, след това ни накараха да свършим черната работа“. „Отведоха ни в минибус до реката и когато пристигнахме, ни хвърлиха във водата“, добавя той.

Около 3 млн. афганистанци живеят в Иран, включително бежанци и хора, които изкарват прехраната си там. Стотици афганистанци прекосяват границата с Иран всеки ден, за да отидат на работа. След избухването на коронавирусната епидемия имаше масово изселване на афганистанци от Иран обратно в Афганистан. В Иран досега са регистрирани близо 100 хил. случая на заразени. Властите подозират, че мнозина връщат вируса в страната, прекосявайки границата.

Иран се опитва да облекчи ограничителните мерки, но много афганистански мигранти продължават да влизат в страната в търсене на работа.

Официалните власти в Иран изразиха публично опасения, че случилото се рискува разпалването на дипломатическо напрежение между двете страни по време, когато отношенията вече са обтегнати заради коронавирусната пандемия.

В съобщение в Туитър към иранските власти, управителят на Херат пише: „Нашите хора не са просто имена, които хвърляте в реката. Един ден ще уредим сметките си“.

COMMENTS

WORDPRESS: 0