Бизнесът предлага: В университета без пари, но 5 години работиш в България!

Бизнесът предлага висшето образование у нас да стане безплатно срещу задължението висшистите да останат да работят 5 години в България. "В Конст

Бизнесът предлага висшето образование у нас да стане безплатно срещу задължението висшистите да останат да работят 5 години в България.

„В Конституцията е записано, че при определени условия образованието във висшите държавни училища е безплатно. Предлагаме такива условия – то да е безплатно за тези, които се реализират след това в България или работят за български институции в чужбина“, каза Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Той даде пример с военното образование.

„Доколкото знам там след като завършиш, трябва да работиш 10 години в страната по специалността, иначе има санкции. Подобни практики има от Балканите до Обединеното кралство има такива практики. Например в медицинските специалности“, каза още Велев.

Той обясни и че българските бизнесмени и предприемачи не са доволни от качеството на висшето образование у нас.

„Има девалвация на висшето образование – голямо количество, ниско качество. Лошо структурирано е по професии, които са необходими“, категоричен бе Велев пред Нова тв.

Бившият образователен министър проф. Тодор Танев обаче е против всички специалности да бъдат поставяни на този режим.

От друга страна според него би било много трудно да се реши кои точно висшисти да се задължават да работят в България.

„На Министерството на образованието и в момента му е вменено да изготви такъв списък, но въпросът е доколко той е легитимен. Бизнесът трябва да казва кои да бъдат професиите“, каза Танев.

Според него най-добрият механизъм е „държавата дава на банка, а банката после си иска парите“.