Бивш областен: Емисари предлагаха по 5000 евро на общинари за продажба на земите край Алепу

По 5000 евро на общинските съветници са предлагали емисари в перода 2007-2008 г., за да гласуват община Созопол да продаде земята край Алепу.

По 5000 евро на общинските съветници са предлагали емисари в перода 2007-2008 г., за да гласуват община Созопол да продаде земята край Алепу.

Това обяви бившият областен управителна на Бургас от ГЕРБ Константин Гребенаров пред бТВ.

„Първоначално намеренията бях много добри – общината участва със земя, на която ще се построи туристически комплекс и ще печели средства“, обясни Гребенаров. Той напомни, че строежът е започнал миналата зима и бе съпроводен с обществено недоволство. Тогава премиерът Бойко Борисов разпореди проверка и строежът спря, но за кратко.

„Установено беше, че като укрепва свлачището, инвеститорът изгражда и ваканционно селище и машините спряха. Нови проверки не откриха нарушение. Стана ясно, че вече се строи на два етапа: първо се укрепва брегът, после ще се изгражда комплексът“, обясни тактиката Гребенаров.

Преди два дни Върховната административна прокуратура (ВАП) възложи на началника на Дирекция национален строителен контрол (ДНСК) да направи незабавна проверка на законността на строеж „Алепу вилидж“ в община Созопол.

През 2005 г. община Созопол се включва в дружество „Алепу вилидж“, като апортира в капитала му 29 дка „изоставени ниви“ на брега на морето. Земите са оценени по 42 лв. за квадратен метър. Три години по-късно общината продава участието си в дружеството на останалите акционери за малко над 2 млн. лв., а нивите стават урбанизирана територия. Протестите се възобновяват.

COMMENTS

WORDPRESS: 0