Бивш зам.-министър получи условна присъда за смърт по непредпазливост

Върховният касационен съд окончателно осъди условно бившият зам.-министър на финансите Красимир Катев. Преди това Апелативният съд във Варна

Върховният касационен съд окончателно осъди условно бившият зам.-министър на финансите Красимир Катев.

Преди това Апелативният съд във Варна постанови 3.6 г. лишаване от свобода при общ режим, ВКС обаче осъди Катев на 3 г. лишаване от свобода с петгодишен изпитателен срок. Красимир Катев е лишен от право да управлява МПС за 6 г.

В тежест на признатия за виновен за тежката катастрофа, отнела живота на двама млади мъже, и причинила средна телесна повреда на тъщата на зам.-министъра, са направените по делото разноски над 10 000 лв. по време на двете разглеждания на делото в Добричкия окръжен съд, в Апелативния съд във Варна и във Върховния касационен съд.

52-годишният Катев е предаден на съд с обвинителен акт на Окръжната прокуратура в Добрич за това, че на 22 август 2012 г. на кръстовище за кариера „Момчил“ в посока Балчик при управление на автомобил „Фолксваген туарег“ нарушил правилата за движение. Подсъдимият навлязъл в лентата за насрещно движение с висока скорост и при почти челен удар в автомобил „Опел вектра“ по непредпазливост причинил смъртта на неправоспособния му водач. По-късно починал и неговият спътник. И двамата мъже от опела са били без предпазни колани.

Возещата се в автомобила на зам.-министъра негова тъща получила средна телесна повреда – счупване на лъчева и лакетна кост.

Ефективна присъда за тежкото пътнотранспортно произшествие е произнесена от състав на Добричкия окръжен съд на 1 юли 2016 г. при повторното разглеждане от първоинстанционния съд. С нея Катев е осъден на 4 г. затвор, които трябва да изтърпи в затворническо общежитие от открит тип. С присъдата е лишен и от право да управлява МПС за срок от 6 г.

По-късно въззивната съдебна инстанция го осъжда на 3.6 г. затвор при общ режим.

След повече от 7 г. Красимир Катев окончателно е признат за виновен и осъден условно от състав на Върховния касационен съд.

COMMENTS

WORDPRESS: 0