Бившата шефка на НАП отрече да е имало системно несъбиране на данъчни постъпления

Бившата шефка на НАП отрече да е имало системно несъбиране на данъчни постъпления

Бившият ръководител на Националната агенция за приходите Галя Димитрова отхвърли твърденията на служебния министър на финансите Асен Василев, че по вр

Бившият ръководител на Националната агенция за приходите Галя Димитрова отхвърли твърденията на служебния министър на финансите Асен Василев, че по време на нейното управление е имало системно несъбиране на данъчни постъпления и премахнат данъчен контрол.

„Всеки служител на НАП знае, че вземанията, които законът изисква да бъдат отписвани служебно, са задължения, които е следвало да бъдат платени повече от 10 години преди това. В конкретния случай – от 2017 до 2020 година са отписвани задължения, които е следвало да бъдат платени преди периода 2006-2009 година“, заяви Галя Димитрова.

По думите й това са задължения, които се отнасят за още по-стари периоди, като даде и пример – ревизионен акт от 2006 година е за ревизия на периоди, които са приключили преди това.

„Също така тези задължения, след като изтече срокът за доброволното им плащане, е трябвало да се предават за принудително събиране в Агенцията за държавни вземания. Хората от администрацията знаят също така. че това са задължения на фирми, които участват в организирани схеми на данъчни измами. Фирми, които нямат абсолютно никакви активи,и които са с управители лица с нисък социален статус, или са задължения, които са прехвърлени на такива фирми с идеята те да не могат да бъдат събрани“, допълни бившият шеф на НАП.

Каза още, че тези случаи често са отразявани и от медиите.

Според Димитрова е несправедливо да се счита, че служителите на НАП не са положили необходимите усилия за събиране на тези задължения, тъй като има ръст на събираемостта на задълженията, които са показателни и единствена обективна оценка за работата ѝ и за финансовата стабилност на държавата.

COMMENTS

WORDPRESS: 0