БАБХ задържа пипер, лозови листа и нар заради пестициди над нормата

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) не допусна внос от трети страни в България и ЕС на 50 920 кг пипер в обхвата на официалния

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) не допусна внос от трети страни в България и ЕС на 50 920 кг пипер в обхвата на официалния контрол на граничните пунктове през април. Под възбрана са още 6816 кг нар и 2000 кг лозови листа. Причината е констатирано наднормено съдържани на пестициди в проби от стоките.

Задържани са 20 000 кг кайсиеви ядки с наднормено съдържание на цианиди.

През изминалия месец не е допуснат вноса в общността на 11 313 кг сирене и 9838 кг замразена риба заради незадоволителна идентификация на храните. 800 кг рибено масло също е възбранено, тъй като не е придружавано от необходими документи по законодателството в сферата на храните.

Всички храни и продукти, при които са установени несъответствия от инспекторите на дирекция „Граничен контрол“, не са допуснати на територията на страната и ЕС. Спазени са Регламентите на ЕС и законодателството на Република България, продукцията е била насочена за унищожаване или е била върната в страната на произход.

Заловените продукти, които подлежат на нотифициране по Системата за бързо оповестяване на храни и фуражи /RASFF/, са били сигнализирани незабавно.

В количеството на задържания пипер по официален контрол не са включени пратките, задържани по Заповедта на изпълнителния директор на БАБХ за засилен контрол над вноса на пресни плодове и зеленчуци от трети страни. До момента възбранените пратки зеленчуци (пипер, домати, краставици, зеле) по заповедта са общо над 59 тона.

COMMENTS

WORDPRESS: 0