Африканската чума може да заличи 20% от индустриалното свиневъдство у нас

Африканската чума в трите свинекомплекса в Русенско e на път да заличи 20% от индустриално отглежданите прасета у нас. Загубите за отрасъла са за мили

Африканската чума в трите свинекомплекса в Русенско e на път да заличи 20% от индустриално отглежданите прасета у нас. Загубите за отрасъла са за милиони левове. Вече приключи загробването на животните от фермата в Николово, която беше първата с установено огнище на заразата, а утре се очаква да започне евтаназията на 8000 прасета от свинекомплекса в силистренското село Ветрен, където вирусът също проникна, съобщава агенция Cross.

Фермата във Ветрен попада в надзорната зона на откритото преди дни огнище на Африканската чума в свинекомплекса в село Попина. В селото домашните прасета вече са умъртвени, а мерките за биосигурност не изненадват хората, тъй като миналата година в Силистренско беше констатиран един от първите случаи на заболяването.

Иванка Славова – кмет на село Ветрен: Хората в момента нямат прасета. Преди три седмици минахме всяка къща, предупредихме ги с подпис, че не трябва да гледат прасета и ако имат такива да ги заколят. Намерихме три прасета, хората бяха така добри, отзоваха се, заклаха ги.

Д-р Георги Чобанов – директор на дирекция в Българска агенция по безопасност на храните: Надяваме се цялото население на България да осъзнае сериозността на проблема и че никой не може да се справи самостоятелно. Не само, че не е минал пика, а не сме го достигнали още.

Въпреки тежката ситуация местните жители не губят чувството си за хумор.

Неделчо Кискинов: Сега съм си направил едно прасенце тука сложено и като дойде внучето да му кажа: това е прасенце.

В свинекомплекса в русенското село Голямо Враново, където продължава евтаназията на 30 000 прасета, близо 180 служители ще останат без работа.

Д-р Миленка Димитрова-управител на свинекомплекса в Голямо Враново: В тази обстановка иконимически ние ще фалираме. . Другите наши поделения за известен период ще спрат да работят. Ако нямаме животни, от свиневъдството ще се съкратят всички хора. Ще се съкратят хората от фуражния цех, така че това е нещото, което ни очаква.

Оптимисти, че отрасълът няма да загине, са само хората от свинекомплекса в село Бръшлен. Независимо, че в него са ликвидирани почти всичките 40 000 животни, собствениците твърдят, че няма да се откажат от свиневъдството и че след време отново ще предлагат продукцията на пазара си.

COMMENTS

WORDPRESS: 0