Атанас Скатов е паднал и е в неизвестност след неуспешна атака на К2

Атанас Скатов е паднал и е в неизвестност след неуспешна атака на К2

Българският алпинист Атанас Скатов е паднал при слизане от Лагер 3 след неуспешна атака на втория по височина връх К2 (8611 м). Това съобщава в "Т

Българският алпинист Атанас Скатов е паднал при слизане от Лагер 3 след неуспешна атака на втория по височина връх К2 (8611 м). Това съобщава в „Туитър“ пакистанската фирма за височинни експедиции Alpine Adventure Guides.

Причина за падането на Скатов е скъсано въже. „Тялото му все още не е открито и един екип от шерпи е по пътя да го търси“, се казва в съобщението.

GPS-тракерът, който българинът носи към екипировката си, показва последните му движения.

Скатов се насочи към атака на K2 (8611 м), който се намира на границата между Пакистан и Индия. Според сайта на Скатов това е първата българска експедиция, към К2. На 3 февруари той се намираше в Лагер 2 и изчакваше удобен прозорец, за да започне изкачването.

На 4 и 5 февруари се очакваше метеорологичните условия да бъдат добри и да му позволят да осъществи успешна експедиция. Той и още няколко алпинисти са направили опит за нощно изкачване, но късно снощи всички са се върнали в Лагер 3, който се намира на 7400 м.

Ръководителят на експедицията съобщава пред Alpine Adventure Guides, че малко по-нависоко са останали двама алпинисти – Джей Пи Мор и Джон Снори, а с тях са и двама шерпи. Тракерите им са замразени. „Надяваме се всички да са в безопасност“.

Алпинистите, които тръгнаха късно снощи за зимно изкачване на един от най-опасните осемхилядници в света, са се върнали в Лагер 3 на 7400 м.

„Всички останали членове на групата са в Лагер 3 и скоро ще започнат слизане. Някои от тях опитаха изкачване на върха, но се върнаха от около 8000 м. Всичко е ОК“, написаха на профила си в „Инстаграм“ пък организаторите на интернационалната експедиция за зимно изкачване на К2.

COMMENTS

WORDPRESS: 0