Атанас Бобоков: Имената и сумите са от книгата „Най-богатите българи“, водех си бележки

Атанас Бобоков: Имената и сумите са от книгата „Най-богатите българи“, водех си бележки

Тези имена, тези суми съм ги взел от една книга, която се казва „Най-богатите българи” и всъщност съм си водел бележки. Така арестуваният бизнесмен

Тези имена, тези суми съм ги взел от една книга, която се казва „Най-богатите българи” и всъщност съм си водел бележки.

Така арестуваният бизнесмен Атанас Бобоков коментира списъка с имена, намерен в дома му и оповестен от прокуратурата. Става дума за цветна снимка, на гърба на която с ръкописен текст са изписаните имена, които съответстват на имената на публично известни личности в обществото. Срещу всяко от имената са изписани парични суми в различни размери. В хода на разследването информацията ще бъде проверена и по преценка на наблюдаващите прокурори лицата ще бъдат разпитани в качеството на свидетели.

Предположение, че спъсъкът е точно от тази книга на Григор Лилов направи завчера журналистът и собственик на E-vestnik Иван Бакалов.

Атанас Бобоков заяви още, че името му се пришива към камарите италиански боклук, с които няма нищо общо. Посочи, че са купили италиански завод, за да използват потенциала на тамошния пазар за скрап. Изкупували батерии, които след това ги натрошават, за да извлекат от тях олово, а транспортът до България се следял стриктно, тъй като товарът минавал през няколко европейски държави.

Единият от братята Бобокови обясни също, че Васил Богданов, който дава уличаващи показания, е работил за тях, но бил уволнен, защото бил непригоден и имал личен мотив. Бизнесменът подчерта, че е човек на 60-години с отговорности, който е осигурява 1301 работни места.

Специализираният наказателен съд остави в ареста зам.-министъра на околната среда и водите Красимир Живков и единия от братята Бобокови – Атанас, като постанови за тях най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“. За Пламен Бобоков прокуратурата поиска рекордна парична гаранция от 1 млн. лева.

66 тома материали по делото с боклука са били предоставени на съда. Зам.-министърът на екологията заяви пред съда, че не познава Пламен Бобоков, който е виждал един път преди 4-5 години на междуправителствена делегация. „Нямам му телефона, нямам му контакта, не комуникирам. С ръка на сърцето искам да кажа, че аз не познавам тези хора от група, към която ме причисляват. Искам да знам членовете на тази група дали ме познават, дали са общували с мен, дали са разговаряли, дали са комуникирали”, каза още Живков.

Мярка за неотклонение „задържане под стража“ освен за Живков и Бобоков, е постановена и за Габриел Савов, както и за Николай Миховски и Айгюн Еминов, а „домашен арест“ за Васил Богданов.

10 души са обвиняеми по случая с организираната престъпна група за внос на отпадъци, а 7 за участие в престъпна група с користна цел и с участие на длъжностни лица.

Спрямо четирима се отправи искане за най-тежката мярка

– „задържане под стража“. Спрямо двама прокуратурата поиска домашен арест.

В неделя премиерът Бойко Борисов заяви, че Красимир Живков ще бъде отстранен от длъжност.

24bulgaria.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0