Астрономическото лято ще настъпи тази нощ в 1.34 ч.

Тази нощ – на 21 юни, ще настъпи астрономическото лято. Точният час е 1.34 ч. Лятното слънцестоене бележи началото на лятото в Северното полукълбо око

Тази нощ – на 21 юни, ще настъпи астрономическото лято. Точният час е 1.34 ч. Лятното слънцестоене бележи началото на лятото в Северното полукълбо около 21 юни и около 22 декември за Южното полукълбо. То завършва с есенното равноденствие около 23 септември в Северното полукълбо и около 22 март в Южното полукълбо. Според повечето метеорологични прогнози това е и денят, в който дъждовете започват да спират. Истинското лято в България дойде през изминалата седмица, температурите трайно се повишиха, като достигнаха 40 градуса на места. Седмицата, която ни очаква също ще бъде гореща, прогнозират синоптиците.
Днес ще е предимно слънчево. Около и след обяд в Западна България отново ще се развива купеста облачност и на отделни места, главно в планинските райони, ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен предимно източен вятър. Високите температури ще се задържат и максималните ще са между 33 и 38 градуса. Над планините ще е предимно слънчево. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 29 градуса, на 2000 метра – около 22 градуса. Над Черноморието също ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са между 24 и 27 градуса Температурата на морската вода ще е 21-24 градуса, на север от нос Калиакра – 17-18 градуса. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

COMMENTS

WORDPRESS: 0