Аспиринът може да намали смъртността от COVID-19

xa От началото на коронавирусната пандемия учените знаеха, че инфекцията увеличава риска от понякога смъртоносни кръвни съсиреци в белия дроб, съ

xa

От началото на коронавирусната пандемия учените знаеха, че инфекцията увеличава риска от понякога смъртоносни кръвни съсиреци в белия дроб, сърцето и други органи. Сега проучване показва, че аспиринът – евтиното и продавано без рецепта лекарство – може да помогне на пациентите с COVID да се предпазят от тези тромби.

Британският изследовател проф. Питър Хорби от Оксфордския университет съобщи пред комисия в Парламента, че аспиринът е най-новото лекарство, включено в националното клинично изпитване за терапия на COVID-19, което проверява множество видове лечения, съобщава медицинското списание Pharmaceutical Journal, цитирано от https://www.medscape.com/.

Изглежда аспиринът помага да се спре съсирването на кръвта в белия дроб, каза той.

Съсирването на кръвта е голям проблем при коронавируса. Аспиринът е широко достъпен, евтин медикамент, който би могъл да даде голям тласък (в терапията) – казва той.

Отделно от това проучване, ръководено от Училището по медицина към Университета в Мериленд, показва, че пациентите с COVID развиват по-малко усложнения, когато приемат аспирин.

Учените включват в него 412 пациента. Резултатите си публикуват в Anesthesia and Analgesia. 98 от пациентите пият аспирин седмица преди приемането им в болница или в рамките на първите 24 часа от хоспитализирането. Останалите не. Резултатите показват, че при приемалите аспирин вероятността състоянието им да наложи прехвърляне в интензивно отделение е с 43% по-малка, 44% по-малка е рискът да се наложи да бъдат поставени на изкуствено дишане, 47% по-малка е вероятността да починат в болница, съобщава медицинското училище в прессъобщение.

„Това е критично важно и има нужда да бъде потвърдено от рандомизирано клинично изпитване – посочва ръководителят на проучването д-р Джонатан Чоу, асистент по анестезиология в Училището по медицина към Университета в Мериленд. – Ако резултатите ни се потвърдят, това би направило аспирина първото масово достъпно лекарство, което се отпуска в аптеките без рецепта, което може да намали смъртността при пациентите, болни от COVID-19.“

Източници:

https://www.pharmaceutical-journal.com/news-and-analysis/news/aspirin-added-to-recovery-covid-19-trial-mps-told/20208522.article?firstPass=false

https://journals.lww.com/anesthesia-analgesia/Abstract/9000/Aspirin_Use_is_Associated_with_Decreased.95423.aspx

https://www.medschool.umaryland.edu/news/2020/New-Landmark-Study-at-UM-School-of-Medicine-Finds-Aspirin-Use-Reduces-Risk-of-Death-in-Hospitalized-COVID-19-Patients.html#:~:text=Hospitalized COVID-19 patients who,School of Medicine (UMSOM)

COMMENTS

WORDPRESS: 0