Археолози откриха 27 неотваряни саркофага в Египет

Археолози откриха 27 неотваряни саркофага в Египет

Археолози в Египет с историческа находка – учените откриха 27 неотваряни саркофага в погребална шахта в некрополиса Сакара, 20 км южно от Кайро, пишат

Саркофазите са престояли под земята около 2500 години. Повечето от тях са запазили оригиналните си цветове. Учените открили и различни дребни артефакти, които били заровени покрай саркофазите. Всички 27 древни ковчега са абсолютно запечатани. Според първоначалните проучвания нито един от тях не е отварян от момента, в който е запечатан преди самото погребение.

Все още не е ясно колко други саркофага има в погребалната шахта. Не се знае и кой е погребан там. В шахтата с дълбочина около 30 метра са открити разнообразни малки артефакти, които са останали изключително запазени. Открит е малък дървен обелиск с височина около 40 см. Според Министерството на туризма и антиките на Египет откритието е едно от най-големите в историята на страната. Архолозите смятат, че затворените саркофази съдържат в себе си изключително запазени човешки останки, както и всички дребни съкровища и накити, с които древните египтяни са погребвали мъртвите си.

COMMENTS

WORDPRESS: 0