Арестуваха полицая, заради когото избухнаха безредиците в Минеаполис

Полицаят, упражнил насилие при ареста на починалия афроамериканец Джордж Флойд в Минеаполис, е бил арестуван днес. Полицейското насилие над ч

Полицаят, упражнил насилие при ареста на починалия афроамериканец Джордж Флойд в Минеаполис, е бил арестуван днес.

Полицейското насилие над чернокожия арестант стана причина за избухване на масови безредици в града в щата Минесота.

Дерек Щовин е бил задържан днес – четири дни след инцидента. Обвинен е в убийство по непредпазливост.

Протестите започнаха в Минеаполис, но постепенно обхванаха цялата страна. 44-годишният бял полицай притиска с коляно на земята врата на Джордж Флойд в продължение на минути, въпреки че 46-годишният цветнокож казва, че не може да диша.

Шовин и трима негови колеги вече бяха уволнени от полицията.

Демонстранти подпалиха сградата на полицейско управление в Минеаполис при третата нощ от уличните безредици. Някои медии съобщиха, че вече три полицейски участъка в града са подпалени, а в районите около тях не се забелязва полицейско присъствие.

Заради сблъсъците в града бе обявено 72-часово извънредно положение, а президентът Tръмп изпрати Националната гвардия.

Семейството на починалия Джордж Флойд заяви, че очаква четиримата полицаи, участвали в ареста му, да бъдат съдени за убийство.  Местната полиция съобщи, че срещу полицая, стъпил на врата на починалия арестант, в миналото е имало 18 жалби. Не се уточнява за какво са били те. По две от жалбите полицаят е получил писмено мъмрене. Срещу друг полицейски служител, присъствал на ареста – Ту Тао, преди 6 години е заведено дело за упражняване на полицейско насилие. Имало е и няколко жалби.

COMMENTS

WORDPRESS: 0