Арестуваха зам.-министър и още 5-ма, забъркани в афера „Внос на боклуци от Италия“

Арестуваха зам.-министър и още 5-ма, забъркани в афера „Внос на боклуци от Италия“

Шестима души, сред които зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков, са задържани за 24 часа в рамките на мащабната спецакция в страна

Шестима души, сред които зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков, са задържани за 24 часа в рамките на мащабната спецакция в страната, свързана със случая на нерегламентиран внос на боклук от Италия в края на миналата година. Това се разбра от думите на говорителя на главния прокурор Сийка Милева на брифинг за мащабната акция, която се провежда от сутринта в много градове.

Самият Живков каза пред журналисти, че не е задържан при отвеждането му от министерството.

Без да спомене нито едно име и като отказа да отговаря на журналистически въпроси, Милева заяви, че става дума за „организирана престъпна група, създадена с користна цел“, в която са участвали „бивш зам.-министър на околната среда и водите и бивш директор на РИОСВ – Плевен.

По обед днес от сградата на Министерството на околната среда и водите, където също влязоха прокурори и агенти на ДАНС, бе изведен зам.-министър Красимир Живков, който обяви, че не е задържан и съдейства на разследващите. Претърсвания днес е имало освен в София в Ботевград, Правец, Плевен, Монтана, Пловдив, Смолян и кюстендилски села.

„От тази схема се е възползвала и рециклираща фабрика в Монтана за преработка на акумулатори“, каза Милева. От тази преработка се получава опасен отпадък, който първоначално се изнасял в Германия, но по думите на Милева с цел да се спестят разходи и данъци дружеството започнало фиктивно да оползотворява отпадъци. За целта дружеството „изпращало опасните отпадъци на контролирани от него дружества с фиктивна дейност“ и така се избягвало плащането на данъчни задължения в големи размери.

„Зам.-министърът е съдействал за издаване на нотификации за внос на отпадъци, основно от Италия. Същите сочат, че той индиректно е оказвал натиск на служители на дирекции за съгласуване на нотификации на определени дружества, въпреки че те не отговаряли на необходимите изисквания. Служителите, които отказвали да съдействат, били освобождавани или принуждавани да напуснат“, обяви Милева. По думите ѝ наред с това той е отказвал нотификации, необходими на компаниите, създали опасни отпадъци, за да ги изнесат от страната.

Снимка: Duma.bg

24bulgaria.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0