АПИ алармира: Идват сняг и виелици, карайте внимателно!

Привечер срещу неделя вятърът от североизток ще се усили и с него ще започне да нахлува много студен арктичен въздух с произход от ледените акватори

Привечер срещу неделя вятърът от североизток ще се усили и с него ще започне да нахлува много студен арктичен въздух с произход от ледените акватории на Северния Ледовит океан

През следващата седмица се очакват снеговалежи и силен вятър, предупреждават от Агенция „Пътна инфраструктура“. Влошаването на времето ще започне от неделя. Температурите ще се понижат значително от силния североизточен вятър, с което се увеличават предпоставките за заледявания. Възможни са виелици и снегонавявания.

Шофьорите, на които им предстои пътуване, е необходимо да тръгват на път с автомобили подготвени за зимни условия, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на „Пътна полиция“. Блокирането на движението от автомобили, които не са с подходящи гуми, затруднява работата на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори.

Областните пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим и предприемат всички необходими действия за осигуряване проходимостта на републиканската мрежа при зимни условия. В готовност за поддържане на пътищата са около 3000 машини.

Няколкодневен период със сняг, студено време и виелици започва от утре. Ще остане облачно. Възможни са временни разкъсвания на облачността. Температурите сутринта ще са от около нула до 3, 4 градуса, а дневните – от 4 до 9, в крайните южни райони до около 10 градуса. Превалявания са възможни в крайните североизточни и югозападни райони.

Привечер срещу неделя вятърът от североизток ще се усили и с него ще започне да нахлува много студен арктичен въздух с произход от ледените акватории на Северния Ледовит океан.

Ще завали в цялата страна, като на повечето места валежите ще бъдат от сняг, освен в ниските части на Горнотракийската низина, където все още ще превалява дъжд и мокър сняг.

Температурите в неделното утро ще бъдат от минус 5 в североизточните райони до 3 градуса на югоизток.

Дневните стойности ще са от минус 3 на североизток до плюс 2-3 градуса.
Сняг ще превалява на много места в страната, освен крайните северозападни и източни райони. Ще духа слаб до умерен вятър от североизток, в Северозападна България – от северозапад.

През нощта срещу понеделник сняг ще вали в цялата страна и ще се образува почти повсеместна снежна покривка.

Ще духа умерен вятър от североизток, който в Северна България ще образува навявания и преспи. Минималните температури в Северна България в понеделник ще бъдат от минус 9 до минус 5, а в южните райони от минус 4 до минус 2.

През деня снеговалежите ще продължат. Дъжд или мокър сняг ще вали само в източната част на Горнотракийската низина. Максималните стойности ще бъдат от минус 7 до минус 2 в северните райони и от минус 3 до плюс 2 в Южна България.

Във вторник и сряда ще остане студено, с минимални температури от минус 9 до минус 2 и дневни от минус 5 до плюс 1-2 градуса. Във вторник преваляванията временно ще отслабнат, но в сряда отново ще вали в цялата страна.

От неделя включително, до средата на следващата седмица времето в планините ще бъде опасно за туризъм и ски. Ще бъде ветровито и много студено, с висока лавинна опасност.

Постепенно подобрение на времето ще настъпи към четвъртък, когато валежите на повечето места ще спрат и ще започне повишение на температурите.

Според предварителните прогнози, през втората половина на следващата седмица предстои рязко затопляне, особено в южната половина на страната, където дневните стойности ще преминат 15 градуса.