Анкара: От началото на годината са неутрализирани 1865 терористи

Анкара: От началото на годината са неутрализирани 1865 терористи

Турското министерство на отбраната съобщи, че през последния месец са били проведени 22 антитерористични операции в страната и зад граница, предаде ту

От началото на годината са били неутрализирани 1865 терористи, а от 24 юли 2015 г. насам – 18 455, се посочва още в съобщение на министерството.

При провежданите от турската армия от 23 април насам операции „Лапа-гръмотевица“ и „Лапа-светкавица“ в районите Метина и Авашин-Басян в Северен Ирак са били неутрализирани 244 терористи, съобщи министерството.

Турция води борба срещу групировката Кюрдска работническа партия /ПКК/ както на своя територия, така и чрез различни трансгранични операции. ПКК, която е разглеждана като терористична организация от Анкара, ЕС и САЩ, има бази в Северен Ирак, откъдето планира нападения на турска територия. Турската армия редовно нанася въздушни удари и осъществява операции срещу цели на ПКК в Северен Ирак.

Министерството на отбраната съобщи също, че през последния месец турските граничари са осуетили нелегално преминаване в страната на 25 186 души. Същевременно 13 769 лица са били задържани при опит да влязат нелегално в Турция.

От началото на годината на границата с Иран е било осуетено нелегално проникването в страната на 68 353 души, а 1 078 са били задържани при опит да влязат нелегално в Турция.

COMMENTS

WORDPRESS: 0