Ангелкова: Фалитът на Томас Кук ще доведе до спад на туристите у нас

2500 туристи има у нас, пристигнали в страната ни чрез фалиралия днес британски туроператор „Томас Кук“. Когато почивките им свършват, те ще

2500 туристи има у нас, пристигнали в страната ни чрез фалиралия днес британски туроператор „Томас Кук“.

Когато почивките им свършват, те ще бъдат превозени със самолети, като организация за това е създадена от британските цивилни авиационни власти и британското посолство, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова.

Засега министерството няма информация дали има български туристи някъде по света, които ползват услугите на „Томас Кук“. Но дори да има, ако са платили пакетна почивка, тя задължително е застрахована, обясни Ангелкова.

Утре в министерството на туризма ще се проведе среща на хотелиерските и туроператорските
организации с представители на британското посолство, които на място да разяснят какви са процедурите за получаване на обезщетения и за разплащане на вече консумирани почивки. На сайта на туристическото министерство, както и на сайта на британското посолство у нас вече е качен формуляр на английски език, който всеки засегнат хотелиер трябва да попълни и изпрати по имейл, за да се задейства процедурата за ползване на обезщетенията.

„Томас Кук“ работи с около 6000 хотела по целия свят, в България под този бранд има десетина хотела по Черноморието. По-лошото обаче е, че това бе един от най-големите чужди туроператори, които докарваха чужди туристи у нас, не само от Великобритания, а също от Германия, Франция и скандинавските страни. „През последните години летните туристи, дошли у нас с купени от „Томас Кук“ почивки, бяха между 350 и 450 хиляди“, каза Ангелкова.

„Със сигурност фалитът ще доведе до спад на чуждите туристи у нас през лятото на 2020 г. и тепърва ще видим дали и как ще го компенсираме“, коментира Ангелкова. Тя подчерта, че самолетите на „Томас Кук“ държат между 35 и 50% от трафика през летния сезон на летищата във Варна и Бургас. 

COMMENTS

WORDPRESS: 0