Ананиев: Ако новите случаи надхвърлят 200, ще мислим за връщане на мерки

Ананиев: Ако новите случаи надхвърлят 200, ще мислим за връщане на мерки

"Ескалация на епидемията от COVID-19 ще настъпи в момент, в който болните надскочат 200 души на ден и то за по-продължителен период от време. Няма деф

„Ескалация на епидемията от COVID-19 ще настъпи в момент, в който болните надскочат 200 души на ден и то за по-продължителен период от време. Няма дефиниция за ескалиране на епидемията в нито една държава, но според мен, преминавайки границата от 200 души дневно, ще имаме много сериозен сигнал, че трябва да се възстановят част от мерките, които прилагахме доскоро.“

Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, който присъства на откриването на новия скенер в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

По думите му 86 положителни проби в София не са някакво голямо нарастване в контекста на големия брой хора, които живеят тук и тяхната гъстота.

„Съпоставимо с другите областни градове, не е някакъв пик, макар че ме притеснява увеличението, разбира се“, коментира министърът. – „Засега не предвиждаме нови мерки, но това не означава, че не наблюдаваме процеса и ако той наистина ескалира, ние сме готови във всеки момент да предприемем необходимото. Трябва да се спазват дисциплината, дистанцията, да се носят маските, засилили сме контрола в цялата страна, защото явно без контрол няма да стане“, допълни Ананиев.

По повод готовността на столичните болници да посрещнат вълната от новозаразени здравният министър каза, че заповедите му за лечебните заведения не са отменени.

„В тях са посочени болниците, които приемат леко болни, средно тежко болни и тези, които са в особено тежко състояние. Това не означава, че при достигане на капацитета на тези 9 болници, няма готовност да се включат и останалите лечебни заведения. Във всички има създадена организация, готовност за откриване на такива отделения, няма да оставим пациент без лечение. И в момента заетостта в инфекциозните отделения в страната е около 37-38%“, каза министър Ананиев.

Той коментира и заплащането на PCR тестовете:

„Три са механизмите на финансиране на тестването. За хората, които са настанени в лечебни заведения, тестът се заплаща от НЗОК. За тези, които са на домашно лечение или под карантина, тестът се заплаща от районните здравни инспекции, на които министерството е осигурило необходимия ресурс. Третата група, при която се провежда изследване е по желание на ръководители на предприятия, учреждения и по лично решение на граждани, които си поемат разходите по тестването“, обясни здравният министър.

COMMENTS

WORDPRESS: 0