Алфа Рисърч: Радев печели изборите с 10% преднина пред Цачева, 11% не подкрепят нито един от двамата

До урните за балотажа в неделя ще отидат повече от 52% от избирателите, това е по-ниска избирателна активност с 5-6% в сравнение с първия тур. Това ка

До урните за балотажа в неделя ще отидат повече от 52% от избирателите, това е по-ниска избирателна активност с 5-6% в сравнение с първия тур. Това каза в студиото на Нова телевизия Боряна Димитрова.

Според последното проучване на социологическата агенция, проведено в сряда и четвъртък тази седмица, Румен Радев води с 10% на Цецка Рачева. Цифрите са 49.6% за Радев и 39.1% за Цачева, малко повече от 11% ще гласуват „Не харесвам никого”.

Димитрова прогнозира, че има и доста хора, които не са решили дали ще гласуват и те могат да вземат своето решение в последните дни преди балотажа.

„20”% от хората взимат решение за кого да гласуват в последните дни, затова всяка проява до неделя може да промени нагласите”, каза още тя.

Данните показват, че 90% от подкрепилите Орешарски на първи тур, ще подкрепят Румен Радев, същото ще направят и 80% от тези, гласували за Калфин. Според социолозите има и достатъчен резерв, който може да промени ситуацията и да обърне тенденцията.

При едни евентуални парламентарни избори няма да донесат много различен парламент, първа политическа сила е ГЕРБ, втора е БСП. Новите субекти като Веселин Марешки и Слави Трифонов не могат да бъдат коментирани, докато не се появят реално на политическата арена, смятат социолозите.

COMMENTS

WORDPRESS: 0