Александър Велев е новият генерален директор на Българското национално радио

Александър Велев е новият генерален директор на БНР, съобщават от радиото. Той бе избран днес на редовно заседание на Съвета за електронни медии. Канд

Александър Велев е новият генерален директор на БНР, съобщават от радиото. Той бе избран днес на редовно заседание на Съвета за електронни медии. Кандидатите за поста бяха 12.
Мандатът на досегашния директор на радиото Радослав Янкулов изтича в края на месец май.
Гласуването беше на две степени. Първо, всеки от членовете на СЕМ посочи трима кандидати, които подкрепя. След това от тримата претенденти, събрали най-много или равен брой гласове, всеки от надзорниците посочи за кого гласува.
Велев смята да се опита да възстанови кореспондентската мрежа на БНР и по този начин да се конкурира с националните телевизии, които от години иззеха слушателите на сутрешния блок на радиото чрез своите политически сутрешни блокове.
Той посочи още, че ще редуцира броя на програмите в радио „България“.
Александър Велев има намерение да създаде и единен нощен блок за всички програми на БНР, тъй като в момента слушаемостта на голяма част от различните нощни блокове била нула.
За да привлече младежка аудитория, Велев предлага радиото да пусне мобилни предложения за смартфони.
Александър Велев е през 1963 г. Завършил е 91-ва немска езикова гимназия в София, след това икономика в УНСС през 1989 г. и факултативно журналистика.
В БНР е от 1990 г. Работи като международен редактор, водещ на новини и различни предавания. Специализира в Швейцарското радио.
Уволнен е през 1995 г. заедно с 6 журналисти, които създават „Свободно слово“. През 1996 г. работи във в. „Новинар“, след това в радио „Тангра“ и ФМ+, води предаването „Защо“ в Дарик радио, завежда „връзки с обществеността“ на профсъюз „Промяна“.
Спечелва дело срещу БНР, връща се в БНР и през 1997 г. става директор на „Хоризонт“. За известно време заминава като кореспондент в Скопие.
От януари 1998 г. до януари 2001 г. е генерален директор на БНР.

COMMENTS

WORDPRESS: 0