Ако някой ми кажеше „имам хрема“, отговарях „не е ковид“. При британския обаче не е така

Не сме засичали до момента южноафрикански вариант в страната. Изпратили сме в европейски център 600 проби от хора с по-различно протичане, вероя

Не сме засичали до момента южноафрикански вариант в страната. Изпратили сме в европейски център 600 проби от хора с по-различно протичане, вероятно резултатите ще дойдат в началото на следващата седмица и тогава ще разберем какви мутации имаме. 

Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по БНТ. Ако преди време някой ми кажеше имам хрема, веднага отговарях „Това не е коронавирус“. Сега не е така – при британския вариант започва като типична хрема – запушен нос, гърло, кашлица, дразнене“, заяви Кунчев. Другото различно при него е, че 20% от заразените са под 19 години. Вече и при децата се проявяват симптоми, обясни той.

По думите му заразата очевидно се разпространява и в училище.

До два месеца ще имаме избор на ваксини, увери доц. Кунчев. Ако се спазят уговорките на производителите, 480 хиляди дози ще пристигнат през март, през април към тях ще се присъединят и от Джонсън и Джонсън, подчерта той.

Никоя ваксина не е 100% ефективан, каза още доц. Кунчев. Но във всички случаи ваксината предпазва от тежко боледуване и смърт, категоричен бе той.

COMMENTS

WORDPRESS: 0