Ако изборите бяха днес: ГЕРБ първи, на второ място „Продължаваме промяната“

Ако изборите бяха днес: ГЕРБ първи, на второ място „Продължаваме промяната“

ГЕРБ са първа политическа сила, а "Продължаваме промяната" се изстрелват директно на второто място. Това сочат данните на агенция "Галъп Интернешанъл"

ГЕРБ са първа политическа сила, а „Продължаваме промяната“ се изстрелват директно на второто място. Това сочат данните на агенция „Галъп Интернешанъл“.

Ако изборите за Народно събрание бяха днес, резултатът ще е следният:

ГЕРБ-СДС биха получили 21,4%;

„Продължаваме промяната“ – 15,2%;

БСП – 13,4%;

ИТН – 12,3%;

ДБ – 12,1%;

ДПС – 11,4%;

ИБГНИ – 4,1%;

„Възраждане“ – 3,3%;

ВМРО – 2,2%;

Други – 4,6%.

Данните сочат „пакет“ формации след ГЕРБ-СДС, част от които си оспорват и възможността за второто място. Сондажът показва ясно как се отразява новината на последните дни – заявката на новата формация. За момента, инерцията на новонавлизащите носи предизвикателства пред подкрепата на познатите партии и създава най-динамични перспективи на „Продължаваме промяната“. Това може би дава възможност на тази формация да се „откъсне“ от групата „преследвачи“.
Всичко това предизвиква моментен трус в картината и води до размествания в пластовете, за които тепърва ще се види дали добиват трайност. Затова и – разбира се – данните са моментна снимка, а предстоящите месец и половина на кампания ще покажат какви са тенденциите.
Като че ли в най-голяма степен новата партия адресира електорат, който иначе би гласувал за Демократична България. Немалко и от избирателите, които биха били или вече са били периферия на ИТН, сега също се ориентират към новата формация. Дори и привърженици на иначе твърдите БСП, а дори и на ГЕРБ показват интерес към новата партия, анализират от „Галъп“.

COMMENTS

WORDPRESS: 0