Агенция, която пращаше Слави на 4-то място, изненадващо: Българите искат антиГЕРБ правителство, а не нови избори!

Агенция, която пращаше Слави на 4-то място, изненадващо: Българите искат антиГЕРБ правителство, а не нови избори!

Българските избиратели по-скоро биха предпочели да има правителство на обявяващите се срещу ГЕРБ сили, отколкото да има нови избори. Обществото об

Българските избиратели по-скоро биха предпочели да има правителство на обявяващите се срещу ГЕРБ сили, отколкото да има нови избори. Обществото обаче почти не вярва, че правителство ще може да се състави.

Изборите са оставили усещане, че са по-скоро честни, макар да не е ясно кой точно е победител и доволните от резултатите да не са много. Не са ясни и перспективите при нови избори. Те вероятно биха донесли още гласове на Слави Трифонов, но може би биха мобилизирали и в полза на ГЕРБ.

Изводите са от бърз телефонен сондаж на „Галъп интерншънъл болкан“ сред 831 души, проведен между 12 и 14 април със собствено финансиране.

Припомняме, че социологическата агенция, която сега се „опитва“ да обедини „Има такъв народ“ и партиите от протеста с БСП и ДПС, два дни преди изборите прогнозираше, че партията на Слави Трифонов може да падне до 4-то място.

54,7% от запитаните сега намира провелите се избори за честни, а 36,6% са на обратното мнение.

По-малък дял избиратели обаче са останали доволни от резултата – 43,8%. Недоволни са 52,8%. Недоволни закономерно изглеждат симпатизантите на БСП, но недоволни са и привърженици на „Изправи се! Мутри, вън!“, както и на по-малки формации.

И все пак кой спечели тези избори?

Май по-скоро никой истински не е спечелил – 41,7% казват точно така. 5,8% казват, че и ГЕРБ, и онези срещу тях са спечелили. Директното сравнение дали печели ГЕРБ или „антиГЕРБ“ е 19,8% на 26,5% в полза на „антиГЕРБ“. Този въпрос разбира се е и индиректен индикатор за пристрастия и повтаря общия баланс от 4 април.

Правителство или нови избори

Българите в момента са подчертано скептични по отношение на възможността за съставяне на ново правителство. 64,4% казват, че такова няма да се създаде, а 28,1% смятат, че ще се създаде.

И все пак правителство, дори и с компромиси, е за предпочитане пред нови избори, казват 56,2%, а 37,4% биха избрали нови избори. Нови избори най-вече искат избирателите на „Има такъв народ“. Всички други основни електорати са привърженици на съставяне на правителство.

Опцията ГЕРБ и Слави Трифонов по-скоро отблъсква – 28,1% са „за“, но 68,2% са „против“. Привържениците на ГЕРБ например са „за“, но тези на ИТН – „против“.

Слави да направи правителство с всички срещу ГЕРБ? Отбелязва се превес на подкрепящите подобна възможност: 54,5% са „за“ срещу 40,4% „против“.

Хипотеза как биха изглеждали новите избори

Сондажът включи и стандартен индикатор за вот на 4 април, както и индикатор за потенциален нов вот. Данните са тестови и не бива по никакъв начин да се свръхинтерпретират, още по-малко – като директна прогноза. Най-малкото защото не отчитат вота в чужбина, който се оказа значим на 4 април. Но те позволяват най-общия извод, че при скорошни нови избори, съществено разместване не се очертава. Вълната за Слави Трифонов ще продължи да расте, но и подкрепата за ГЕРБ донякъде ще се мобилизира. Като цяло тенденцията е ИТН да скъсява дистанцията с ГЕРБ, която с вот в чужбина може да бъде и елиминирана. Потвърждава се и стандартната хипотеза, че мобилизация вероятно ще претърпят и други формации, които на 4 април показаха сила, а част от формациите с разочароващи резултати ще продължат по инерция надолу.

Ако изборите са утре, ГЕРБ вероятно биха имали 27,2%, а ИТН – 23,2%, БСП – 13,8%, ДПС 10,4%, ДБ – 12%, а „Изправи се, мутри, вън“ ще са близо до бариерата с 4,3%. По-малките, останали на 4 април под бариерата, засега биха останали там, но ако тенденциите се запазят, никакви изненади там няма да са изключени и бихме могли да осъмнем не с 6, а дори със 7 или 8-партиен парламент.

Не бива да пропускаме обаче, че към днешния момент делът на колебаещите се за кого да гласуват е значим.

Колко хора биха гласували на тези избори – повече или по-малко – какво е усещането на мнозинството? И тук яснота няма: 48,4% намират, че повече хора биха участвали в едни „поправителни“ избори, но 43,2% смятат, че хората ще бъдат по-малко.

COMMENTS

WORDPRESS: 0