Австрия е категорична, няма да отваря границата си за мигранти

Балканският маршрут остава затворен за постоянно, обяви австрийският вътрешен министър Йохана Микъл Лайтнер пред германския вестник „Велт“. Според нея

Балканският маршрут остава затворен за постоянно, обяви австрийският вътрешен министър Йохана Микъл Лайтнер пред германския вестник „Велт“. Според нея само такъв траен сигнал ще откаже мигрантите от балканския път към Европа. От началото на година по този маршрут са минали около 140 000 души. Миналата година техният брой бе 800 000, припомня БГНЕС.
Междувременно австрийският вицеканцлер Райнхолд Митерленер в разговора си с германския канцлер Ангела Меркел каза, че „създалите се обстоятелства трябва да бъдат приети като такива“. Митерленер подчерта, че няма шанс Австрия да отвори границите си, както това направиха властите във Виена миналата есен с Унгария и да пропускат мигранти в страната.
Според австрийските медии двамата са се договорили са „културно сътрудничество и своевременна размяна на информации и трезво да се ориентират върху тази ситуация“.
Митерленер съобщи, че има различия по този въпрос между Виена и Берлин и това не е било никаква изненада в разговорите.
Митерленер каза още, че много ясно е дал на Ангела Меркел да разбере, че „създалото се положение в Австрия е единственият начин за действие и това е послание към страните от ЕС и хората, които все още искат да дойдат“ в Европа.
„Австрия сложи край на политиката на пропускане на бежанци. Ние сме убедени, че тези действия са правилни. Само тези факти накараха Гърция да вземе необходимите действия. Ако чакахме, ситуацията нямаше да се промени“, каза още австрийският вицеканцлер.
Вътрешните министри на страните от ЕС сe събират в Брюксел, за да обсъдят мигрантската криза. Планираната двудневна среща ще обсъди различни области, включително предложената сделка с Турция и възстановяването на безвизовия режим в Шенгенската зона, както и плановете за европейска система за граничен и брегова охрана, които се разглеждат като ключова стъпка за осигуряването на границите на Съюза.
Разговорите се провеждат, след като Словения и Хърватия затвориха границите си по балканския маршрут, използван от стотици хиляди хора през последните месеци, като забраниха влизането на транзитно преминаващи мигранти от полунощ в сряда.
Сърбия също декларира, че ще последва примера им. Словения обяви, че ще прави изключение само за мигрантите, които желаят да търсят убежище в страната или за тези, които искат да влязат „по хуманитарни съображения” и в съответствие с правилата на Шенгенската зона.

COMMENTS

WORDPRESS: 0