Абитуриентските балове започват без маски и без дистанция въпреки пандемията и препоръките (снимки)

Абитуриентските изпращания и балове в България започват без маски и без социална дистанция въпреки пандемията от коронавирус въпреки препоръките

Абитуриентските изпращания и балове в България започват без маски и без социална дистанция въпреки пандемията от коронавирус въпреки препоръките и въпреки данните за заболеваемостта в България. Десетки абитуриенти се събраха днес на площада пред храм-паметник „Александър Невски“, съобщава OFFNews. Предпазни маски за лице нямаше, дистанция също не се спазваше. Напротив – младите хора се прегръщаха, целуваха и дефилираха с официалните си тоалети.

Това се случва на фона на призива на Министерството на образованието за отлагане на празненствата на завършилите училище заради увеличения брой на заболелите от COVID-19 у нас и призивите и на други институции за дисциплина и дистанция. Тепърва ще има още изпращания на абитуриенти по училищата, връчване на дипломи и балове не само в София, а в цялата страна.

От Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите уверяват, че в заведенията ще се следи стриктно за спазването на всички противоепидемични мерки – ограничаване до 4 души на маса, предоставяне на дезинфектанти и санитарно-хигиенни принадлежности, работа на 50% от капацитета и т.н., но дали това няма да усложни епидемиологичната обстановка предстои да разберем.

Във връзка със ситуацията OFFNews се обърна към Министерството на образованието и науката, откъдето отговориха следното:

 

„Провеждането на абитуриентски балове става по решение на зрелостниците и училищата.

 

МОН няма правомощия да разрешава тържества, провеждащи се извън учебното време и извън образователните институции. Предвид епидемиологичната обстановка сме препоръчали да бъдат отложени баловете поне до края на извънредната ситуация (30 юни).

 

Във връзка с увеличения брой заболели, призивите от институциите и здравните власти за спазване на мерки за дистанция и днешната пресконференция на министъра на здравеопазването, считаме че не е редно и съветваме да се отложат баловете.

 

За учениците е важно да отбележат завършването си, но най-важно е тяхното здраве. Разумно е да бъдем сдържани и да продължим да спазваме препоръките и предписанията“.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0