дом Свят Янис Варуфакис хвърли оставка, сменя го Евклид Цакалотос

Янис Варуфакис хвърли оставка, сменя го Евклид Цакалотос

371
0
ДЯЛ

Гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис заяви, че ще подаде оставката си, предаде агенция Reuters. Той е решил да подаде своята оставка, защото е разбрал, че участниците в еврогрупата и другите партньори на страната смятат, че ако той не присъства на преговорите би могло да се стигне до споразумение по-лесно, съобщава РИА Новости. „Мой дълг е да помогна с каквото мога на премиера Алексис Ципрас, за да може той да използва капитала, който ни даде гръцкият народ по време на референдума“, каза още Варуфакис.

Според гръцки електронни издания Варуфакис е връчил оставката си на премиера Алексис Ципрас заради силния натиск, на който е бил подложен от политическите си противници да постигне по-благоприятни условия на преговорите с кредиторите по погасяването на гръцкия дълг, а също на острите публикации и лични нападки срещу него и съпругата му, които според медиите са прелели чашата.

По-късно оставката на Варуфакис бе потвърдена.

Името на приемника на Янис Варуфакис на поста финансов министър на Гърция ще бъде обявено след заседание на съвета на политическите лидери в страната, което беше свикано от президента Прокопис Павлопулос по молба на премиера Ципрас, предаде ТАСС. Заместник-министърът на външните работи на Гърция Евклид Цакалотос е основният кандидат за поста финансов министър на страната, предаде агенция Reuters, позовавайки се на високопоставен източник в гръцкото правителство. Основната цел на съвещанието е и изработването и на обща позиция за предстоящите преговори на гръцкото правителство с международните кредитори.

Варуфакис подаде оставката си по-рано днес, като обясни, че така ще помогне на премиера Алексис Ципрас в преговорите с международните кредитори.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!