дом Свят National Interest описа подробно сценария за възможна война между Русия и САЩ...

National Interest описа подробно сценария за възможна война между Русия и САЩ заради Сирия

851
0
ДЯЛ

САЩ и Русия се намират на прага на най-голямата от 60-те години криза, която заплашва да се превърне в цялостна война, пише National Interestу, описвайки сценария на възможния конфликт, който може да започне в Сирия. Изданието се позовава на мнението на експерта и бивш пилот на В-52 от ВВС на САЩ Марк Ганцингер, който счита, че Пентагонът може да се ограничи с крилати ракети с висока точност.

Най-вероятно САЩ няма да използват военните канали за връзка с Русия, счита изданието, за да не може Русия да предупреди своя сирийски съюзник, отбелязва „Блиц“.

Предполага се, че САЩ ще използват за удара крилати ракети „Томахоук” или AGM-86C. Те летят на пределно малка височина, по формите на релефа на местността, за да намалят възможността да бъдат унищожени от руските системи С-400 и С-300 в Сирия. САЩ също така могат да използват „невидими” самолети с технологията „стелт” – В-2 и F-22. Русия може да ги открие, но едва ли ще може да ги порази, твърди американският пилот. Ако руски войски пострадат при въздушния удар на САЩ, Москва със сигурност ще отговори със сила, пише порталът с позоваване на анализатори, които са уверени, че този път Москва не блъфира. Изданието счита, че Русия може да нанесе ответен удар по бази на САЩ и техните съюзници не само в Близкия Изток, но и в Европа. Особено са застрашени базите, откъдето излита американската авиация за нанасяне на ударите. За целта Русия има подходящо оръжие – крилатата ракета Х-101, носена от бомбардировачите Ту-95 и Ту-160. Такъв конфликт може да излезе изпод контрол, считат експерти. В резултат, пише National Interest, в следващите денонощия светът може да се сблъска с най-опасния момент от времето на Карибската криза. Резултат може да стане безпрецедентна катастрофа, когато между САЩ и РФ ще започне открита война, или опит, който ще спомогне да се предотвратяват бъдещи кризи.