дом Без категория 95% от държавните и общинските болниците няма да могат да дават допълнителни...

95% от държавните и общинските болниците няма да могат да дават допълнителни стимули на персонала си

273
0
ДЯЛ

През последните 10 години в България се смениха твърде много здравни министри. Всеки от тях тръгна да прави реформа, но не я довърши

При всеки опит за промяна на нещо в България се получава напрежение. Подкрепям идеята да се въведе финансов ред в болниците. Имам забележки по начините, по които това ще се прави. Това каза директорът на болница „Св. Иван Рилски“ д-р Дечо Дечев в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

„Темата, която предизвика напрежение касае консумативите и финансовата методика в болниците. За тази година на договаряне са постигнати по-ниски цени на консумативите. Това е добре, но ако това е станало на база гарантиране на качеството на консумативите и доставчиците са съгласни. Притеснен съм от новите финансови правила и по-точно, че болниците с просрочени задължения, а това са над 95% от държавните и общинските, не могат да дават допълнителни стимули на персонала, който работи в тях. Това ще доведе до масово напускане на елита на болниците, на медицинските сестри и ще наруши качеството на здравеопазването“, прогнозира Дечев.

„През последните 10 години в България се смениха твърде много здравни министри. Всеки от тях тръгна да прави реформа, но не я довърши. Всичко това създаде хаос в системата. Това каза Александър Йорданов, хематолог в болница „Св. Иван Рилски“.

По думите на директора на лечебното заведение, може да се стигне до там имплантите да се поставят, а пациентът да доплаща голямата разлика.