дом Свят 750 000 са на прага на смъртта в Сирия

750 000 са на прага на смъртта в Сирия

112
0
ДЯЛ

Масираните въздушни удари и артилерийски обстрел в Южна Сирия застрашават живота на 750 000 души, заяви върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди, цитиран от Reuters.

По думите му над 320 000 човека са избягали от домовете си в резултат на атаките на сирийските правителствени сили и техния съюзник Русия и са принудени да лагеруват на открити пространства или в импровизирани подслони.

„Сериозно съм обезпокоен за гражданското население, попаднало под кръстосан огън в Югозападна Сирия, включително въздушни удари и артилерийски обстрел“, каза Гранди.

 „В опасност са 750 000 човека. Над 320 000 души сега са разселени, а повечето от тях живеят в тежки, несигурни условия, включително 60 000 човека, които се намират на пропускателния пункт „Насиб-Джабер“ на границата с Йордания“, заяви той.

„Призовавам всички страни да удвоят усилията за прекратяване на бойните действия, да позволят на хуманитарните организации да доставят помощ за спасяване на животи, подслон и да евакуират ранените“, каза Гранди.

Той призова за политическо решение и благодари на Йордания за „великодушието да предостави защита на стотици хиляди сирийски бежанци от началото на кризата“.

По думите му Йордания би трябвало да отвори границата си за бягащите от боевете сирийци, а международната общност да предостави на Йордания незабавна подкрепа за приемане на новите бежанци.