дом Общество 60% от личните лекари са на възраст над 55 години

60% от личните лекари са на възраст над 55 години

120
0
ДЯЛ

 

Шейсет на сто от личните лекари са на възраст над 55 години, а средната възраст на медицинските сестри и акушерките е над 53 години. Това каза зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Галинка Павлова по време на кръглата маса „Психосоциалните рискове в здравеопазването и взаимодействие с регионални, национални и местни власти в борбата с тях – добри практики и проблеми“. Форумът бе организиран от Федерацията на синдикатите в здравеопазването – КНСБ. Когато системата е недофинансирана, лекари и сестри работят на повече от едно място и са принудени да работят по-дълго, каза Павлова.

Участниците във форума от различни държави посочиха разликите в работното време на лекари и медицински сестри, рисковете на работното им място и условията на труд, информира БТА.

Необходимо е да се повиши информираността за психосоциалните рискове на работещите в сферата на здравеопазването, което ще се постигне чрез комбинация от различни политически инструменти – законодателство, социален диалог, добри практики, корпоративни социални отговорности, икономически стимули, смятат участниците в конференцията. Те предлагат да се въведат добри практики и разбиране от страна на работодателите за намаляване на стреса, насилието, безпокойството и тормоза на работното място.

Необходимо е да се направи анализ на действащата нормативна уредба в здравеопазването, с участието на държавата, общините и социалните партньори, с оглед на необходимостта от промени за подобряване на дейността по превенция на психосоциалните рискове в здравеопазването.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!