дом Свят 44,8% от гърците ще гласуват с „да“, 43,4% с „не“

44,8% от гърците ще гласуват с „да“, 43,4% с „не“

270
0
ДЯЛ

Поддръжници на спасителните мерки за Гърция започват да надделяват, показва проучване на общественото мнение 48 часа преди провеждането на референдума, който ще определи бъдещето на страната.

Анкета на уважавания институт „ALCO“, публикувана във вестник „Етнос“, дава 44,8% за лагера на „да“-то и 43,4% за отрицателния вот. 11,8% твърдят, че все още се колебаят, а възможното отклонение в 3,1%.

Заради волатилността на общественото мнение и последните изборни резултати, които противоречат на социологическото проучване, въпросът с крайния резултат остава отворен.

С банки, затворени цяла седмица и контрол над тегленията, гласуването може да реши дали Гърция ще получи друг последен шанс за спасяване на икономиката в замяна на строги мерки и гмуркане на по-дълбоко в икономическата криза. То също така може да определи дали Гърция ще стане първата страна, която ще напусне европейското пространство с единна валута, чието членство се считаше за неотменимо.

Данните от изследването показват, че 74% от гърците искат да останат в еврозоната, докато само 15% искат да се върнат към старата национална валута, 11 на сто се колебаят.

Премиерът Алексис Ципрас призова гърците да отхвърлят „унизителните“ условия, предлагани от международните кредитори за сделка, която вече не е на масата, и обвини кредиторите в „изнудване“.

Недоволството личи в дългата опашка за пенсии, докато Ципрас обещава на избирателите банките да отворят веднага, след като правителството получи нов заем от своите партньори.

Агенция „Фич“ обяви, че гръцките банки вече са разорени и ще обявят фалит до дни, освен ако ЕЦБ не увеличи средствата за спешна ликвидност, за да помогне за масовите тегления.

Генералният секретар на съюза на гръцките банки днес заяви, че запасът на ликвидност в банките е 1 милиард евро и ще стигне до сутринта на 6 юли, предаде агенция Ройтерс. По думите на секретаря, осигуряването на ликвидни средства след това ще зависи от Европейската централна банка. В момента в министерството на финансите в Атина се провежда съвещание, в което участват банкери и представители на министерството.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!