дом Криминале 3 версии за катастрофата на магистралата „Тракия“! Тахографският уред изчезнал, фирмата с...

3 версии за катастрофата на магистралата „Тракия“! Тахографският уред изчезнал, фирмата с 28 акта

819
0
ДЯЛ

По три версии за причините за катастрофата на автобус на АМ „Тракия“ край Ямбол, която стана в понеделник вечер, работи районната прокуратура. Те са преумора, техническа неизправност и участие на трети лица, причинили произшествието. Това каза районният прокурор Мина Грънчарова пред bTV.

„Остава основна версията за преумора, но това все още не може да се потвърди. Разпитаните до момента свидетели, които не са много, потвърждават тезата, че шофьорът е заспивал“, обясни тя.

По думите й картата в тахографската шайба на автобуса, която отчита движението и почивките на превозното средство, е била на 4 дни и е на друго лице, което е нарушение на закона. Информацията на нея не е четима, затова тя ще се установява отново чрез свидетели, допълни Грънчарова.

Разпитите на свидетелите и участниците в катастрофата продължават. На шофьора е повдигнато обвинение за причиняване на телесна повреда на повече от едно лице.. Ако вината му бъде доказана, той ще бъде лишен от свобода за 1 до 6 години.

„Не съществува моторно превозно средство над 3 тона, което да не е снабдено с тахографски уред. Шайбата се поставя допълнително в него и отчита движението, престоя и почивките на шофьор в рамките на 24 часа”, това пък коментира в студиото на „Здравей, България” зам.-министърът на транспорта Ангел Попов.

По думите му тахографският апарат на катастрофиралия автобус или е махнат от преводното средство, или е изпаднал по време на пътния инцидент.

От министерството на транспорта изчисляват, че от началото на годината са съставени 28 акта на стойност 10 300 лева за нарушения при правилното функциониране на тахографите, неосъществяване на контрол върху попълването на пътните листове. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!