дом Без категория 2/3 от българите взимат под средната заплата

2/3 от българите взимат под средната заплата

296
0
ДЯЛ

2/3 от българите, които работят на трудови договори, получават заплата под средната за страната. Това само по себе си е ясен индикатор на разслоението на диференциацията в доходите в страната, по-различно и некореспондиращо с подобното в Западна Европа.

Това каза на пресконференция президентът на КНСБ Пламен Димитров.

„Това води след себе си до концентрация и до продължаващ процент и брой на работещи бедни в България. Те са над 600 000 души, чиято заплата е под 700 лева според данните на Евростат. Като цяло картината с доходите макар и да се подобрява все още остава далече от очакванията и исканията на хората. Това продължава да обуславя макар и спадащия като процент и като число, но все пак продължаващ мигрантски поток от страната навън. Той беше близо около 40 000 души на година преди 4 – 5 години. Сега е под 30 000 души на година и горе-долу средно по един малък град на година се изнася от страната в повечето случаи трайно“, каза още Димитров.

По думите му макар и да се подобряват тези процеси, те са много тревожи и много видими и към тях трябва да се добавят усилия – ежегодно и системно увеличение на доходите.

Синдикалистите настояват за 5-годишен план за увеличение на заплатите.

„До 2022 година да постигнем поне 1800 лева средна работна заплата за страната. Между 100 – 150 лева ръст на година при растеж на икономиката около 4 – 5%“, добави Пламен Димитров. Той отчете, че все пак има ускорено движение нагоре на работните заплати през последните две години. Има по-малко от 8-процентно увеличение през 2015 година, а през 2017 година – близо 11% в частния сектор, което показва възходящо движение на самото увеличение. Достигната работна заплата за тази година надмина 1 000 лева. „За третото тримесечие на 2017 година е 1037 лева“, каза още Димитров, цитиран от Фокус.

Здравко Тошков, председател на регионалната структура на синдиката обяви, че Бургас е на девето място по средна работна заплата, която е 892 лева. Между 355 и 418 лв. е месечният доход на живеещите в Бургас. Преди Бургас са София, Софийска област, Стара Загора, Габрово, Пловдив, Варна, Разград, Враца.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!