дом Парите 1,7 млрд.лева ще похарчат българите за Коледните и Новогодишните празници, най-търсените подаръци...

1,7 млрд.лева ще похарчат българите за Коледните и Новогодишните празници, най-търсените подаръци са смартфоните и дроновете

375
0
ДЯЛ

Вече са пръснати половин милиард със скорост около 100 млн. на ден.  Празничната трапеза на същите цени като миналата година, от джаджите най-търсени са смартчасовници и дронове, съобщава „24 часа“.

Около 1,7 млрд. лв. ще струват Коледа и Нова година на българите. 500 млн. лв. са изхарчени от началото на декември за подаръци, резервации на почивки и купуване на хранителни продукти за посрещане на Коледа и Нова година. Очакват се още 1 млрд. лв., или по 100 млн. дневно да бъдат отделени за празничното пазаруване между 21 и 31 декември, показват изчисления на “24 часа” на база данни за парите в обращение у нас. Пуснатите от БНБ банкноти и монети в момента са за около 12,4 млрд. лв. За сравнение в края на ноември парите в обращение са били 11,9 млрд. лв., или с половин милиард по-малко.

Повечето търговци прогнозират, че оборотите за празниците ще са приблизително като миналогодишните. Тогава паричната статистика отчита 800 млн. лв. повече в края

на декември, или 11,6 млрд. лв. при 10,8 млрд. към 30 ноември. Поне още 25%, или 200 млн. лв. са харчовете, които не се включват в тези данни, защото са платени с дебитни и кредитни карти. Толкова е средният процент, който дава и банковият оператор “Борика” за разплащания с “електронни” пари например за “Черния петък”.

“Коледната трапеза ще струва колкото и през миналата година. Пазарът е балансиран и отклоненията при основните храни като колбасите, месото и яйцата е 0,7-0,8%, което е нищо. Това коментира Владимир Иванов, шеф на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Спрямо миналата година картофите, зелето, захарта и олиото са на по-високи цени. Те обаче се компенсират от поевтиняване при почти всички цитруси – портокали, лимони, банани. Типичните варива за постната Бъдни вечер като боб и леща също са на по-ниски цени.

“Затова не очаквайте нищо интересно за празниците, цените са стабилни и дори спекуланти да се опитват да пробват машинации, те няма как да минат”, смята Иванов. Според него руското ембарго на плодове и зеленчуци от ЕС е изиграло положителна роля за българския пазар, който е станал по-конкурентен.

Преди това търговец можеше да срине пазара ни с 3-4 тира със стока, сега това е невъзможно и идва например прекрасна италианска ябълка на 90 ст./кг, обясни шефът на комисията по стокови борси. Според него ниските цени на вноса не са основният проблем за българските производители, а липсата на големи и еднородни партиди продукция.

В момента имало само краставици и малко домати от наши оранжерии, както и ябълки. Всичко друго е от чужбина. Все още на пазара ни имало и т. нар. шанаджии, които товарят бусче с плодове и зеленчуци от съседни държави и после ги пласират у нас

без ДДС и документи. Затова и продължавали мерките за засилване на контрола по границите за контрабандна продукция.

При другите храни единствено олиото на борсата в Ротердам в средата на октомври поскъпнало до 1000 евро за тон, но това било само за 10-ина дни. После се върнало на 850 евро и затова не се очаквали промени и в цената на дребно у нас.

Преди Коледа българите купуват най-много смартфони, таблети и лаптопи. Тази година с големи ръстове са продажбите на смартчасовници, каза съсобственикът на веригата “Технополис” Божидар Колев. Друг продукт с голямо търсене са колонки към телефони и таблети. Добър пазар вече били и дроновете, които се търсят за подаръци и на малки, и на големи.

Като цяло оборотите са като миналогодишните, но се развиват с по-бързи темпове

продажбите на лизинг, които вече са 27- 30% от всички, обясни Колев. Причината за това са ниските лихви по кредитите, които са се отразили положително на пазара. От миналата година собствениците на “Технополис” притежават и веригата стоки за дома “Практикер”. Там в момента добре вървят коледните украси и фойерверките за празниците, каза Божидар Колев. Всичките 9 хипермаркета от веригата ще бъдат изцяло обновени.

Близо една четвърт от хората в България няма да могат да отделят почти никакви пари за празниците, показва обаче анализ на КТ “Подкрепа”. Според данните над 1/10 ще могат да похарчат едва по около 20 лева.

Около 60% от анкетираните са посочили, че могат да отделят между 20 и 100 лева за Коледа, а само 15% биха похарчили над 100 лева на човек.

Поне 51,80 лв. трябват за постната трапеза на Бъдни вечер, показват изчисленията на “Подкрепа”. Сумата скача на средно 100 лв. за новогодишна вечеря, когато се включат месото и напитките. Според фирми за бързи кредити пък един от всеки петима българи взема заем, за да купи подаръци за Коледа.

“Коледният барометър” на “Фератум” показва, че домакинствата у нас планират да похарчат най-много пари за игри и играчки (26,9%), лакомства (18,4%), книги (15,3%), козметика (12,2%) и електроника (7,8%). Според данните българските семейства отделят 20,5% от месечните си доходи за коледни подаръци. Това е малко под средното ниво за всички участващи в изследването държави. Европейските страни с най-висок бюджет за коледни покупки са Великобритания (38,5% от доходите), Словакия (31,4%), Испания (28,5%), следвани от Литва, Естония, Румъния, Чехия, Германия.

България е на 14-а позиция в класацията, като след нас остават Латвия, Дания, Швеция. На дъното са Франция, Норвегия, Холандия, които ще похарчат най-малко от възможностите си (между 9 и 15%).

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!