дом Политика Ердоган се закле като първия държавен глава в президентска Турция, Румен Радев...

Ердоган се закле като първия държавен глава в президентска Турция, Румен Радев – единственият президент от ЕС в двореца в Анкара

140
0
ДЯЛ

Реджеп Тайип Ердоган се закле на 9 юли 2018 година като първия държавен глава на президентска република Турция, а Румен Радев беше единственият президент от Европейския съюз на церемонията в президентския дворец в турската столица.
Тържествата в Анкара започнаха с полагането на клетва в парламента. Според изискванията на протокола президентът Реджеп Ердоган беше облечен в черен костюм, а присъстващите депутати от управляващата Партия на справедливостта и развитието (АКР) слушаха думите на клетвата прави. Депутатите от опозицията останаха по местата си.
“Като президент заклевам се в честта и почтеността си пред великата турска нация и историята ѝ да работя с цялата си власт за закрила и възхваляване славата и честта на Република Турция”, обяви Ердоган с ръка на сърцето. “Заклевам се да пазя независимостта и честта на тази държава. Да се подчинявам на конституцията и да бъда воден от демократични принципи. Да гарантирам сигурността, правата и свободите на всеки гражданин на Република Турция”, продължи той.
Ердоган влезе в двореца сред шпалир от войници в облекла от времето на Османската
Империя и бе посрещнат със 101 оръдейни салюта.
“Стремежът ми е да градя отношения на взаимно доверие и уважение с всички президенти на всички наши съседни страни. Нека не забравяме, че в днешните реалности и особено в нашия регион добросъседството играе ключова роля за опазване на мира и стабилността”, с тези думи Румен Радев отговори на въпрос, че е единственият президент на държава – членка на ЕС, който присъства на церемонията по встъпване в длъжност на Ердоган в Анкара.
Държавният глава напомни, че неведнъж е обръщал внимание върху “недопустимата намеса на Турция в българските избори и нашите религиозни дела”, но бил убеден, че ненамесата във вътрешните работи е необходима за добросъседството. “Тук съм, защото уважавам избора на турския народ и очаквам същото от страна на нашите съседи”, каза Радев. И добави, че Турция е най-големият търговски партньор на България извън ЕС, а и югоизточната “врата” на Европа, която в момента удържа миграционния натиск.
След катастрофалния провал на енергийната ни политика Турция се превръща и в решаващ фактор по отношение на надеждността на нашата енергийна сигурност, на доставките и на цената на природния газ, подчерта Радев. И изрази увереност, че с Ердоган ще работят за развитие на двустранните отношения в дух на добросъседство, взаимно уважение и партньорство.