дом Общество Ще се прави регистър на лекувалите се от психични заболявания

Ще се прави регистър на лекувалите се от психични заболявания

186
0
ДЯЛ

Създаване на регистър на хората с психични заболявания, преминали лечение през здравно заведение, предвиждат промени в Закона за здравето, предложени от ресорното ведомство.

И в момента законът вменява на здравното министерство създаване на регистър с психичноболните. Такъв обаче няма, съобщава bTV.

С промените се задължава Националният център по обществено здраве и анализи да създаде и поддържа регистъра. Въпросът е кои болни ще попадат в него и кой ще има достъп до тази информация.

Според предложените промени регистърът ще включва хората с психични заболявания, преминали лечение през различни заведения, като центрове за психично здраве, клиники или отделения на болници, заведения за специализирана извънболнична помощ.

Лекари твърдят, че предложените текстове трябва да се доработят, за да не се окаже, че и хора с депресия например ще попадат в регистъра. Той ще е със служебен характер, което според тях също изисква уточняване в закона, а именно достъп до данните да имат само психиатрите и администраторите.

„Изведнъж може МВР, прокуратура, следствие, работодатели да поискат да имат достъп и да се информират. Това за мен е недопустимо, защото може да стане основа за злоупотреби”, заяви д-р Цветеслава Гълъбова, директор на държавна психиатрична болница „Св. Иван Рилски”.

Предвижда се с наредба на здравния министър да се определят условията, при които хората с психични заболявания, преминали лечение в различни заведения, ще подлежат на вписване в регистъра, както и при какви условия ще бъдат заличавани от него.

„Начинът да се прави политика е грижа за хората. Първо, програма за профилактика – как да се намали броят на психичните разстройства, на самоубийствата. Второ, програма за рехабилитация”, отбеляза д-р Емил Марков от сдружение „Човеколюбие”.

С наредбата на министъра ще се определят и редът и начинът на водене и ползване на данни от регистъра и служебния обмен на информация. Документът трябва да е разписан до края на 2019 г.

Правят се и други ключови предложения за промени в Закона за здравето. Забранява се пушенето дори в пристройки на кафенета и ресторанти. Здравното министерство си поставя и амбицията наргиле баровете да останат в историята. А лечителите, които практикуват нетрадиционни терапии, трябва да са поне здравни бакалаври.