дом Парите Шефът на КЕВР: Цената на тока няма да се вдига от 1...

Шефът на КЕВР: Цената на тока няма да се вдига от 1 октомври

187
0
ДЯЛ

Когато КЕВР има възможност за въздействие, го прави в името на обществения интерес. Комисията намери необходимия буфер, поради това, че има излишък от средства, събрани от фонда „Сигурност на енергийната система“ и към момента доклада е с предложение да не се променя цената на електрическата енергия. По такъв начин КЕВР потиска някои тенденции за повишаване на инфлацията. Ние се явяваме като стабилизиращ фактор. Това каза председателят на КЕВР доц. Иван Иванов по време на заседанието на комисията за исканото увеличение на цената на природния газ от „Булгаргаз“.
„Преди 4 години цената на природния газ беше стигнала космическите нива от 733 лева на 1000 куб./м. Към момента с притеснение ще отбележа, че цената на суровия петрол продължава да бъде много висока, но в крайна сметка не мога да направя никаква конкретна прогноза за последното изменение на цените, което трябва да настъпи преди Нова година. Надявам се събитията в международен план да не доведат до по-нататъшно повишаване“, уточни той.
По думите му може да има както повишение, така и намаление на цените и това зависи от фактори извън България. „Ако например САЩ се върнат в Иранската сделка, веднага ще има намаление на цените на суровия петрол, но за момента няма такива нагласи. Дори и да има повишение на цената на природния газ и се задържи в рамките на 5%, цените на топлинна енергия няма да бъдат повишавани“, обясни той.
По повод думите на омбудсмана Мая Манолова, която заяви, че всяко увеличение на цената на природния газ трябва да може да бъде проверено и обосновано, председателят на КЕВР заяви: „Бъдете уверена, че както заявителя „Булгаргаз“ ЕАД, така и експертите на КЕВР са извършили изчисления, с които вие и вашия екип може да се запознаете. Тогава, когато КЕВР има възможност за въздействие, го прави в името на обществения интерес. Ние използваме всички налични буфери, за да не позволим на българските потребители да понасят негативи“, увери Иванов.
14-процентният скок на природния газ ще оскъпи с между 2% и 9% парното. Заедно с предишното повишаване на цените се очаква сметките за отопление тази зима да скочат между 10% и 23% спрямо предишната.